Bahai kert az izraeli Haifában

Nem véletlenül tartják Izraelt a vallások bölcsőjének. Itt található az 1844-ben alapított bahai vallás egyik legszentebb helye és központja is. Báb sírhelye köré hatalmas kertet építettek Haifában, ami csodálatos fekvése és atmosztférája miatt ma is a turisták kedvelt célpontja. Nézd meg videón, milyen csodálatos az UNESCO világörökséggé is nyilvánított Bahai kert!

Bahai kert

Bahai kert az izraeli Haifában

A bahai vallást 1844-ben alapították Iránban, az iszlám síita ágából nőtt ki. Az egyetemes testvériséget és társadalmi egyenlőséget hirdető vallás hívei az egyik legszentebb helynek tartják Báb (Ali Muhammad, Mirza) sírszentélyét az izraeli Haifában és a köré épült csodálatos kertet. Bábot a reform nézetei miatt kivégezték, de szentélye és kultusza örökre megmarad.

A tengerparti Haifában található Bahái Szentélyt és az azt övező csodálatos parkot sokan a világ egyik legszebb kertjének tartják. 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé is beválasztották.

„A világörökségi helyszínhez tizenegy helyen elszórtan álló összesen huszonhat épület vagy emlékmű tartozik, többségük egy haifai kertben található. Az iszlám síita ágából kinőtt, 1844-ben Iránban alapított testvériséget és egyenlőséget hirdető bahái hitnek a becslések szerint világszerte körülbelül 5 millió követője van.

Irán vallási és világi vezetői az alapítók ellen fordultak, egyiküket kivégezték, másikukat száműzték. A helyszín épületei, emlékművei az alapítókhoz kötődnek, így a vallás követői számára fontos zarándokhelyek. Világközpontjukat a haifai Karmel-hegyen és annak körzetében alakították ki. Legfontosabb épületük a kivégzett Báb (Szejed Ali Mohamed) kupolás mauzóleuma, amelyhez egy hosszú, 19 teraszon végighúzódó lépcsőn lehet feljutni.

A szent helyeken látványos kerteket alakítottak ki, a haifai kert része a mauzóleumon kívül egy neoklasszicista igazgatási épület, egy levéltár valamint vallási/oktatási célra használt épületek. A vallás másik jelentős emlékműve az 1892-ben akkói száműzetésben elhunyt Baháalláh (Mirzá Hoszejn-Ali Núri) akkói síremléke.” – olvasható a wikipédiában.

Bahai kert videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük