Az anyanyelv nemzetközi napja – február 21

Megszoktuk már, hogy minden napra jut egy vagy több világnap. Február 21-e Az anyanyelv nemzetközi napja. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. Ugyanakkor fellépjen a kevesek által használt nyelvek kihalása ellen.

totemoszlop

Az anyanyelv nemzetközi napja

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben nyilvánította február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.

A nemzetközi nap kialakulása egy véres esemény következménye. Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdődtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli volt. A bengáli nyelvi mozgalom Dakkában február 21-én nagy tüntetést szervezett, de a rendőrség keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben és közülük ötöt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

Az 1952-es szomorú esemény emlékére és Banglades javaslatára nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét. 2000-ben ünnepelték először, azóta minden évben rendezvényeket, szimpóziumokat tartanak ezen a napon szerte a világban.

A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlan, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre jelenségre.

Egy nyelv utolsó beszélőjének elhalálozása után a nyelv felelevenítése már szinte lehetetlen. Ezért a nyelvészek egy nyelvet már akkor veszélyeztetettnek minősítenek, amikor a beszélők száma százezer alá csökken. 

“Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt megőrzi híven, addig él.” – vallotta anyanyelvünkről Jókai Mór. A tavaly további magyar hírességek anyanyelvről szóló idézeteit is mutattam már, így most két külföldit is mutatnék.

Idézetek az anyanyelvről

,,Verj bilincsbe egy népet,
vedd el ruhájukat,
tömd be szájukat,
még mindig szabad marad.
Vedd el munkájukat,
az útlevelüket,
az asztalt, amiről esznek,
az ágyat amelyben
alszanak, még mindig gazdagok.
Egy nép akkor válik szegénnyé és
rabbá,
amikor ősei nyelvétől
fosztják meg:
akkor mindörökre elvész.”

– Ignazio Butitta szicíliai költő Lingua e Dialetu című verse

,,Minden ország kultúrája lengje körül a házamat. De egyik se szakítson el szülőföldem talajától.” -Mahatma Ghandi

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük