Az Anyák napja története és virágai

Az Anyák napja, az anyaságról való megemlékezés napja szerte a világon megtartott ünnep. Bár az ünnep eredete közös, a megemlékezés napja eltérő az egyes országokban. Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat, dédiket és ükmamákat. Dátuma május 1 és május 7 közötti vasárnapra esik. Az anyák napja virágai bármilyenek lehetnek. Kedves tavaszi cserepes virágzó növények és összeültetésék épp úgy ajándékozhatók, mint a virágcsokrok. Anyák napi verseket és idézeteket is mutatok, valamint egy kvízzel tesztelheted tudásod.

kisfiú virágcsokorral Anyák napján

Az Anyák napja története

Az anyák napja története az ókori görögökhöz nyúlik vissza, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, amit az édesanyák megünneplésével kapcsoltak össze. A középkorban az anyaság Mária nevével, Jézus anyjával fonódott össze, így több helyen a Húsvétot követő negyedik vasárnapon ünnepelték az édesanyákat. Az 1600-as években Angliában a húsvétot követő vasárnapon tartották.

Az újkorban aztán Amerikában éledt újra az anyák köszöntése. Bostonban már 1872-ben megtartották, Julia Ward Howe vetette fel megünneplését. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja halálának évfordulójára.  

Próbálkozását siker  övezte, 1914-től Amerikában és több európai országban – Ausztriában, Hollandiában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Törökországban – azóta is ezen a napon tartják.

A sors különös fintora, hogy a kezdeményező Anna M. Jarvis 85 éves korában anélkül halt meg, hogy valaha is megtapasztalhatta volna az anyaság érzését. Idős korában, amikor rájött arra, hogy sokan csak jó üzletnek tekintik és nem a meghitt megemlékezésről, szeretetről szól az ünnep – tüntetéseket, tiltakozásokat szervezett. Egyértelműen kinyilvánította, hogy megbánta, hogy elindította a kezdeményezést.

Anyák napja ünneplése Magyarországon

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezte az Anyák napja országos bevezetését a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva május első vasárnapján. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó Anyák napját, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”

1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Velünk együtt május első vasárnapján ünnepelnek még például Litvániában, Spanyolországban, Portugáliában, Romániában és a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Az Anyák napja virágai

Az anyák fáradhatatlan, áldozatos munkáját nem lehet ajándékokkal meghálálni, szavakkal kifejezni. Az igazi ÉDESANYA nem is a háláért teszi a dolgát, nem vár viszonzást. Határtalan szeretete türelemmel, önzetlenséggel, megértéssel, megbocsátással párosul. Az egy napos kiemelt figyelem nem tudja viszonozni a rengeteg törődést, de egy apró kis ajándék minden anyai szívet meglágyít.

Az egyik legnépszerűbb anyák napi ajándék a virág, bár szerintem az Édesanyákat, Nagymamák, Dédmamákat ünnepelni nem csak vásárolt ajándékokkal, virágokkal lehet. Sőt! Nagyobb örömet szerezhetünk egy saját készítésű aprócska tárggyal, verssel, saját készítésű rajzzal, varrott szívecskével, stb.

Egy apró tárgy – amit aztán évek, évtizedek múlva is elő lehet venni, amikor a kisgyermek már felnőtt – csodákra képes. Erőt ad a nehéz helyzetekben, megszépíti a szürke hétköznapokat, nosztalgiára késztet vagy éppen megmosolyogtat.

Az anyák napjához bármilyen virág illik, de a tavasszal nyíló virágok méltán a legnépszerűbbek ilyenkor. Az anyák napjával szorosan összekapcsolódik az orgona is, ami általában ilyenkor virágzik. Kedves tavaszi cserepes virágzó növények és összeültetésék épp úgy ajándékozhatók, mint a virágcsokrok.

Donászy Magda: Édesanyámnak című kis versikéje jól illik a virágok mellé:

Te vagy a nap fenn az égen.
Én kis virág meseréten.
Ha nem lenne nap az égen,
nem nyílna ki a virág.
Virág nélkül de szomorú
lenne ez a nagy világ.

Versek és idézetek Anyák napjára

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!

szeretetről és az anyaságról kevesen tudnak olyan szívhez szólóan írni, mint Müller Péter. Anyák napjára az ó gondolatait hoztam. Szerintem ezek a legszebb idézetek az anyaságról.

Sohonyai Attila: Édesanya című verse az egyik kedvencem a kortárs íróink költeményei közül. Gáti Oszkár nagyszerű előadásában pedig még sokkal ütősebb, mint olvasva. „Hogyha magadból minden jót szétosztasz, a legtöbb neked marad.” – hát létezik ennél szebben megfogalmazott és igazabb gondolat?

Éljenek az édesanyák, nagymamák, dédik, és ne csak Anyák napján!

A gyermekek különleges lények és nem utolsó sorban ők teszik a nőket anyává.

Anyák napi kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük