Anyák napja, az anyaság ünnepének története

Az anyák napját, az anyaságról való megemlékezés napját szerte a világban megünneplik. Bár az ünnep eredete közös, a megemlékezés napja eltérő az egyes országokban. Magyarországon május első vasárnapja, ami 2017-ben május 7-re esik.

anyák napja
Az anyák napja története az ókori görögökhöz nyúlik vissza, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, amit az édesanyák megünneplésével kapcsoltak össze. A középkorban az anyaság Mária nevével, Jézus anyjával fonódott össze, így több helyen a Húsvétot követő negyedik vasárnapon ünnepelték az édesanyákat. Az 1600-as években Angliában a húsvétot követő vasárnapon tartották.
Az újkorban aztán Amerikában éledt újra az anyák köszöntése. Bostonban már 1872-ben megtartották, Julia Ward Howe vetette fel megünneplését. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja halálának évfordulójára.  Próbálkozását siker  övezte, 1914-től Amerikában és több európai országban – Ausztriában, Hollandiában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Törökországban – azóta is ezen a napon tartják.
A sors különös fintora, hogy a kezdeményező Anna M. Jarvis 85 éves korában anélkül halt meg, hogy valaha is megtapasztalhatta volna az anyaság érzését. Idős korában, – amikor rájött arra, hogy sokan csak jó üzletnek tekintik és nem a meghitt megemlékezésről, szeretetről szól az ünnep – tüntetéseket, tiltakozásokat szervezett. Egyértelműen kinyilvánította, hogy megbánta, hogy elindította a kezdeményezést.

Anyák napja Magyarországon

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezte az Anyák napja országos bevezetését a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva május első vasárnapján. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó Anyák napját, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”
1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Velünk együtt május első vasárnapján ünnepelnek még például Litvániában, Spanyolországban, Portugáliában, Romániában és a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Milyen virág illik az anyák napjához?

 Az anyák fáradhatatlan, áldozatos munkáját,  nem lehet ajándékokkal meghálálni, szavakkal kifejezni. Az igazi ÉDESANYA nem is a háláért teszi a dolgát, nem vár viszonzást. Határtalan szeretete türelemmel, önzetlenséggel, megértéssel, megbocsátással párosul. Az egy napos kiemelt figyelem nem tudja viszonozni a rengeteg törődést, de egy apró kis ajándék minden anyai szívet meglágyít.
Az egyik legnépszerűbb anyák napi ajándék a virág, bár szerintem az Édesanyákat, Nagymamák, Dédmamákat ünnepelni nem csak vásárolt ajándékokkal, virágokkal lehet. Sőt! Nagyobb örömet szerezhetünk egy saját készítésű aprócska tárggyal, verssel, saját készítésű rajzzal, varrott szívecskével, stb. Egy apró tárgy – amit aztán évek, évtizedek múlva is elő lehet venni, amikor a kisgyermek már felnőtt – csodákra képes. Erőt ad a nehéz helyzetekben, megszépíti a szürke hétköznapokat, nosztalgiára késztet vagy éppen megmosolyogtat.
Az anyák napjához bármilyen virág illik, de a tavasszal nyíló virágok méltán a legnépszerűbbek ilyenkor. Az anyák napjával szorosan összekapcsolódik az orgona is, ami általában ilyenkor virágzik. Kedves tavaszi cserepes virágzó növények és összeültetésék épp úgy ajándékozhatók, mint a virágcsokrok.
Köszönöm a megosztást!
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük