Ady Endre: Párisban járt az ősz

Ady Endre: Párisban járt az ősz című költeményét 1906 augusztusában írta egyik kedvenc párizsi kávéházának teraszán. Az ősz korai beköszönte a halál leheletét juttatta Ady eszébe. Talán az is hozzájárult ehhez, hogy mindez a Szent Mihály sugárúton történt …

Ady Endre: Párisban járt az ősz

Ady Endre 1904 és 1911 között hétszer járt Párizsban, hosszabb-rövidebb ideig tartózkodott ott. Több versben is megörökítette a francia fővárost. A legismertebb ezek közül a Párisban járt az ősz és a Páris az én Bakonyom.

A Szent Mihály sugárút egyike a két legnagyobb sugárútnak Párizs Latin negyedében.A másik a Saint-Germain sugárút. A fákkal szegélyezett Szent Mihály sugárút a Szent Mihály hídnál indul, a Szajna folyótól, keresztezi a Saint-Germain sugárutat, elhalad a Sorbonne és a Luxemburgi kertek mellett, egészen a Port-Royal vasútállomásig.

A Szent Mihály sugárúton rengeteg hangulatos kávézó található. Ady Endre is szívesen időzött ezekben és gyakran versbe formálta és papírra is vetette gondolatait.

Talán nem véletlen, hogy a költő és a halál találkozásának helye épp a Szent Mihály sugárút. A magyar néphagyományban Szent Mihály áll a haldoklók mellett, segít nekik itt hagyni a földi világot, átkíséri a lelkeket a túlvilágra.

Ady Endre: Párisban járt az Ősz

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok.
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és sugott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az úton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük