A gyémánt tulajdonságainál fogva felbecsülhetetlen értékkel bír

A gyémánt nem más, mint a csodás ékszerek egyik legszebb ékköve. Tiszta, hangsúlyos ragyogásukkal azonnal a figyelem középpontjába kerülnek, ezzel egy kis extra különlegességet adva a megjelenésnek. Sokan egyszerűen csak úgy emlegetik, hogy a nők legjobb barátja, ami meglehetősen közel jár a valósághoz. Ezúttal a gyémánt tulajdonságai kerülnek górcső alá. Mit érdemes tudni róla? Mitől függ a gyémánt ára, minősége? Ezekre a kérdésekre adunk választ. 

gyémánt

Mi a gyémánt? 

A gyémánt nem más, mint a földünkön fellelhető ásványok egyike, és mind közül az egyik legkeményebb, egyben a legjelentősebb drágakő. A különlegessége többek között abban rejlik, hogy ez az egyetlen drágakő, ami egy elemből áll. Kizárólag szénatomok építik fel, ennek köszönhető a nagyfokú keménysége, ellenállóképessége.  

A gyémánt tulajdonságai 

Egyik legfontosabb jellemzője az a csodás ragyogás, ami már messziről is látszik. Kiváló fénytörési képességgel rendelkezik, ez a magyarázat a csodás fényjátékára, amit szinte mindig megcsodálhatunk. A legtöbb esetben a gyémánt fehér színű, ám előfordulnak színes változatok is. Lila, olíva, sárga, barna, sőt, még fekete árnyalatban is előfordul. A színes gyémántok természetes formában is előfordulnak, de mesterségesen is létrehozhatók.  

A gyémánt ára, minősége 

A gyémánt tulajdonságai miatt valójában felbecsülhetetlen értékű. A felszínre került darabok általában 1 milliárd évesek, ami már önmagában nagy értékkel ruházza fel a drágaköveket. A gyémánt ára 4 tényező függvényében változik. A színe, a tisztasága, a súlya és a csiszolása határozza meg elsődlegesen, hogy mennyiért juthatunk hozzá. Bár még mindig a fehér gyémánt a legkeresettebb, ugyanakkor minél ritkább színben fordul elő, annál értékesebb. A tisztaságot a kőben előforduló idegen anyagok határozzák meg. Minél tisztább, annál drágább. A csiszolásnak is óriási szerepe van a minőségben, árban, ugyanis minél precízebben át van csiszolva, annál szebben ragyog. A súlya karátban kerül meghatározásra, 1 karát gyémánt akár több millió Forintba is kerülhet. 

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük