Ölelj meg egy fát! – a fák gyógyító ereje

A természet óriásainak, a fáknak számos pozitív hatásuk lehet az emberi egészségre és jólétére. Az erdőkben való sétálás például stresszcsökkentő hatású, mivel a szabad levegőn végzett mozgás segít ellazulni és megnyugodni. A friss levegő és a zöld környezet is hozzájárulhat a jobb közérzethez. A fák gyógyító ereje az őszi színekbe öltözött erdőkben hatványozottan megtapasztalható, ekkor is érdemes kiélvezni a faölelés és erdőjárás jótékony hatásait.

őszi erdő

Fák gyógyító ereje

Az ember és a fák kapcsolata ősidő óta fontos volt. A természet értékes darabja mindigis többet jelentett egy tűzrakásra használt fadararabnál.

Napjainkra kutatások bizonyítják, hogy a fák illatának is vannak pozitív hatásai. Az aromaterápia például olyan módszer, amely a növények illóolajait használja fel a mentális és fizikai egészség javítására. Az egyes fafajták illóolajai különböző hatásokkal rendelkezhetnek, például nyugtató vagy frissítő hatásokkal.

A fa egyes alkotó elemei is használhatók a gyógyításban. Például a fa kéreg és gyökér egyes esetekben hagyományos gyógyszerként vagy fűszerként használható, gondoljunk például a fahéjra..

A fák közelsége, megölelése, vagy az erdőkben való tartózkodás pozitív hatással lehet az emberi jólétre.A faölelés vagy „fa terápia” néven is ismert tevékenység középpontjában az áll, hogy az emberek érintkezzenek a természettel és érezzenek kapcsolatot a körülöttük lévő ökoszisztémával. A gyógyító hatás inkább pszichológiai és érzelmi szempontból értendő, mint szó szerinti fizikai gyógyítás.

Az erdőterápia célja az, hogy az emberek visszanyerjék a kapcsolatukat a természettel és az egyszerű környezetükkel, így bármilyen fa megölelése előnyös lehet a számodra.

fűzfa a tó parton

A faölelés, erdőjárás, erdőterápia előnyei

Stresszcsökkentés: Az erdőkben vagy természeti környezetben való tartózkodás segíthet csökkenteni a stresszt és növelni a relaxációt.

Jobb hangulat: A természetben való tartózkodás javíthatja az emberek hangulatát és segíthet leküzdeni a depressziót.

Jobb mentális egészség: A természetben való tartózkodás hozzájárulhat az általános mentális egészség javításához.

Fizikai előnyök: A faölelés és erdőjárás segíthet az aktívabb életmód kialakításában és az egészséges testmozgásban.

Bár nagyon jó kiegészítő terápia az egészségügyi problémákra, például a súlyos mentális betegségekre, a faölelés és az erdőterápia pozitív hatásait nem szabad túlértékelni. Ezek semmiképp nem tekinthetőek egyetlen vagy alternatív kezelési módoknak, azonban kiegészítő tevékenységek lehet az egészséges életmódhoz.

Ezért ha szereted az erdőben sétálni, vagy ha a faölelés segít ellazulni és jobban érezni magad, akkor nyugodtan gyakorold ezt a tevékenységet. Az erdőben vagy más természetes környezetben való tartózkodás önmagában is jótékony hatással lehet az életedre.

Mindenféle fa ölelése hasonlóan pozitív hatással lehet az emberi jólétre, és az összes fa természetes környezetben található jelenléte segíthet csökkenteni a stresszt és növelni a relaxációt. Az erdőterápia vagy faölelés gyakorlása az erdőkben, parkokban vagy más zöld területeken tehát számos fafajjal megtapasztalható pozitív hatásokat eredményezhet.

A természet bármely eleme pozitív hatással lehet rád, de figyeld az érzéseid, reakcióid.. Ha egy bizonyos fa vagy fafaj ölelése különösen jól érint meg vagy érzel kapcsolatot vele, akkor részesítsd azt előnyben.

Fák ölelgetésére nagyon jó helyszín egy botanikus kert vagy arborétum is, amiből számtalan található szerte az országban.

Amikor a testünk és lelkünk is áhítozik a zöldre, a természet ezernyi szépségének felfedezésére, legjobb megoldás, ha felkeresünk egy botanikus kertet vagy arborétumot. Az ország valamennyi megyéjében találunk látogatható gyűjteményes kertet, így egy kis utazással biztosan találunk egyet a közelünkben is. Összegyűjtöttem, hol találhatók botanikus kertek és arborétumok Magyarországon.  A listát folyamatosan frissítem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük