Veronika napja, január 13. és Veronika kendője

Január 13-a Veronika napja, amikor egy történelmi és legendás alakra emlékezünk. Veronika a keresztény hagyományban egy jámbor jeruzsálemi asszony, aki a Golgotára vezető úton Jézus vérző-verítékező arcát letörölte kendőjével. A legenda szerint a kendőn csodás módon megmaradt Jézus arcképének lenyomata, ez lett a híres „Veronika kendője”.

Via Dolorosa VI. stáció: Veronika kendője
Via Dolorosa VI. stáció: Veronika kendője

Veronika és a kendője

Veronika neve nem szerepel az evangéliumokban, de a 6. századból származó apokrif „Pilátus cselekedetei” című irat már említi őt. A legenda szerint Veronika korábban folyton vérzett, de Jézus meggyógyította. Hálából a Golgotára vezető úton Veronika kendőjével enyhítette a vérző-verítékező Jézus szenvedését.

Ezzel az egyszerű, de nagyvonalú cselekedettel Veronika az iránta érzett szeretetét és tiszteletét fejezte ki Jézus iránt, és segítséget nyújtott neki a szenvedései közepe.

A jeruzsálemi Via Dolorosan, a Golgotára vezető úton a hatodik stáció az, amikor Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak.Veronika házának állítólagos helyén áll az 1883-ból származó Szent Veronika templom.

A Veronika kendőjével kapcsolatos legendák hamar elterjedtek, és a kendő ereklyeként tisztelet tárgyává vált. Több város is őriz ereklyeként Veronika kendőjét, például Milónó és a spanyolországi Jaén városa. Az olívaolaj andalúziai fővárosának legbecsesebb kincse, Veronika kendője a katedrálisban csodálható meg. De a legismertebb a római Szent Péter-bazilikában őrzött „Sudarium”. A tudomány nem tudta bizonyítani a kendő eredetét, de a legenda továbbra is élénken él a keresztény hagyományban.

Veronika alakja a művészetekben is gyakran megjelenik. Festmények, szobrok, freskók ábrázolják a kendővel Jézus arcát törlő asszonyt. A Veronika kendője a középkori és kora újkori művészetben gyakran szerepelt motívumként, és számos festményen, ikonon és szobron ábrázolták.

Veronika legendája a következő tanulságokat hordozza magában:

  • A könyörületesség ereje: Veronika nem törődött a tömeggel, Jézus szenvedésén akart enyhíteni.
  • A hit ereje: Veronika hitt Jézus gyógyító erejében, és ez a hit meggyógyította őt.
  • A szenvedés enyhítése: Veronika cselekedete Jézus szenvedésének enyhítésére irányult.
  • A megváltás reménye: A Veronika kendőjén megmaradt Jézus arcképe a megváltás reményének szimbóluma.

Veronika legendája a könyörületesség, a hit és a szenvedés enyhítésének szimbóluma. A kendő a Jézussal való személyes találkozás és a megváltás reményének jelképe. Veronika példája arra ösztönöz minket, hogy az embertársaink felé szeretettel és önzetlenséggel közelítsünk.

Reményik Sándor: Veronika kendője 

Ha élünk, száll még ránk sok álom,
Még járunk napsütéses tájon,
Ám egy felhő bennünk borong majd. 

Egy képtől nem lesz maradásunk,
Egy arc ránk mered halaványan,
Kendőnk ha kiterítjük lágyan. 

Mint Veronika Urunk képét,
Világok véres verejtékét
Mi a lelkünkkel letöröltük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük