Üszögös Szent Péter napja – február 22

Február 22-e Üszögös Szent Péter napja is egy negyven napos jósló nap. Azt tartják, amilyen az idő ma, olyan lesz március 19-én, József napján. 

Üszögös Szent Péter napja

Üszögös Szent Péter napja hagyományai

Szent Péter napjának egyházi neve: Péter székfoglalása, mivel ezen napon ült a püspöki székbe Szent Péter apostol. A világ más népeivel ellentétben, nálunk egy félreértés következtében ez szerencsétlen napnak számít. Őseink a hivatalos egyházi kifejezést „Szent Péter ű székössége”-ként fordították, ezt alakította át aztán a népnyelv Üszögös Szent Péternek.

Ezen a napon a szegedi asszonyok, nem nyúltak lisztbe, hogy ne legyen üszögös, vagyis üszkös a búza. A néphit szerint, ha ezen a napon eső esik vagy ködös idő van, akkor megüszkösödik a búza. Libát, tyúkot sem ültettek, hogy mert üszögös lesz a tojás, vagyis megfeketedik és nem kél ki. Úgy tartották továbbá, hogy ezen a napon semmi fontos dologba nem szabad belekezdeni, például a szántás is tiltott volt ezen a napon.

Szent Pétert gyakran bölcs öregemberként ábrázolják, viharisteni funkcióval ruházzák fel. Erre utalnak a tréfás mondások is: „görgeti Szent Péter a hordókat”, „Szent Péter kuglizik” – mondják ma is, ha mennydörög, „Szent Péter elveszté pipáját” – járta a szólás régente, ha nagy szél fújt.

Székelykevén azt mondják: „Péter üti az üszögöt” – jön a melegebb idő.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük