Tíz érdekesség a pipacsról

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet fotózott gyomnövényünk a májustól akár októberig virágzó pipacs. A Dél- és Közép-Európában honos gyomnövény a sok vegyszerezés ellenére is elterjedt és évről évre  beszínezi a mezőket. A szántóföldek, végeláthatatlan búzatáblák és útszéli árokpartok messziről virító díszei több művészt is megihlettek. Itt van 10 érdekesség a pipacsról, amit talán te sem tudtál.

Szabó Magda idézetek

10 érdekesség a pipacsról

A pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe, ezen belül a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó faj.

Utak szélén, parlagokon, gyomtársulásokban nő, 1800 méteres magasságig. Terméséből a szél rázza ki a magokat. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal együtt ma is tömegesen terem.

És akkor jöjjenek az érdekességek!

1. Mákfélék családjába tartozik

A pipacs vagy vadmák a kerti mák őse. A Papaver nemzetség más fajait szokták pipacsnak hívni, ezért szerencsésebb a közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs névvel illetni. A 30-80 centiméter magasra növő, egyéves növény virágai 5-8 cm átmérőjűek. Termése fordított tojás alakú, többrekeszű, lyukakkal nyíló tok, amit népiesen „borstartónak” neveznek.

2. Népies nevei és jelentése

Az ország különböző tájegységein más-más néven ismerik a pipacsot. A többségben benne van a mák szó is: pipacsmák, büdös mák, lúdmák, veresmák, vadmák. De hívják még pitypalatyvirágnak vagy czúcziknak is.

A pipacs általános jelentéstartalmán túl az egyes színek is külön jelentésük van.

Pipacs: heves, de mulandó fellobbanás, bódulat, feslettség, felszabadultság, érzékeny ember
Pipacs, fehér: megszilárdulás
Pipacs, sárga: vagyon, siker
Pipacs, vörös: elégedettség, meghódítottad szívemet

3. Magja, levele ehető

Dióra emlékeztető ízű magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit a virágbimbók kifejlődése előtt nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot). Magjából olaj préselhető. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják.

4. Mérgezést is okozhat

Friss hajtásai mérgezőek, különösen a gyermekeknél okozhat mérgezési tüneteket.

5. Hatásos gyógynövény

Teája köhögés csillapító, nyugtató, toroköblögető. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítható. Szárítás során az élénk piros szirmok liláspirosakká válnak.

6. Kiváló festőnövény

Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, amit étkezési célra is használtak. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre is használják. Régen bort is színeztek vele.

7. Virága nem tartós

Virágai nem tartósak, vágott virágként sem használhatók, mert a szárról való eltávolítás után azonnal elhervadnak. Szárításra sem alkalmas, mert szárítás során elvesztik színűket és formájukat.

8. Van Gogh is megfestette

Bár Van Goghról a napraforgók és az íriszek jutnak elsőként eszünkbe, több festményén is találkozunk pipacsokkal.

9. Skócia nemzeti virága

Skóciában a bogáncs mellett a pipacs a nemzeti virág.

10. Az emlékezés jelképe

Minden év november 11-én tartják Skóciában a Poppy day-t, az Emlékezés napját (Remembrance day). Ezen a napon az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselő emberek millió csendesednek le. Önkéntesek pipacsos kitűzőket, gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat árulnak, hogy a pipacstárgyak eladásából befolyt összegeket az elesettek hozzátartozóinak megsegítésére fordítsák.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük