Tamás apostol napja – Hitetlen Tamás napja – december 21

December 21-e Tamás apostol napja. Hitetlen Tamás vagy Szent Tamás a bibliai 12 apostol egyike, aki ott volt Jézussal az utolsó vacsorán. A hitetlen Tamás nevet azért kapta, mert nem hitt Jézus feltámadásában és ujjait a sebeibe téve győződött meg a csodáról.

Hitetlen Tamás napja – december 21

A Tamás név az arámi Taumá/Tómá-ból ered, ami „ikreket” jelent. Az „ikrek” elnevezését onnan eredztetik, hogy Tamás kétszer kételkedett. Nemcsak Jézus felmtémadásában nem hitt, de Mária mennybemenetelében sem. Bizonyítékként jelet kért az Úrtól, amelyet meg is kapott egy, a Szűzanya az égből ledobta neki az övét.

Amikor Jézus a halála után megjelent a tanítványoknak, az ácsmester Tamás épp távol volt. Amikor a szemtanúk beszámoltak neki a feltámadásról, azt mondta, csak akkor hiszi el a történteket, ha saját szemével és kezével győződik meg felőlük.

Jézus 8 nap múlva ismét megjelent a tanítványoknak, ekkor Tamás is jelen volt. Jézus felszólította, hogy nyúljon ujjaival a sebeibe, s Tamás ezt meg is tette. Miután meggyőződött róla, hogy valóban keresztre feszített Mesterével áll szemben, visszatért a hite.

A hagyomány szerint pünkösd után Jézus külön is megjelent neki, és Indiába küldte a királyhoz, aki éppen ácsmestert keresett a palotája építéséhez. Szent Tamás 52-ben érkezett meg Indiába.

A királyi udvarban meggyógyította a király öccsét, majd segített felújítania a palotát. Későbbi legendák alapján ezután a király engedélyével sikerrel térített India nyugati partvidékén. A déli Kerala tartomány lakosságát 55 körül Tamás térítette meg a szír-malabár kereszténységre.

Szent Tamás

Téríteni próbált a keleti partvidéken is, de Madrasz (mai neve Csennai, Chennai) környékén is, ahol egy kis barlangban élt. Itt szenvedett vértanú halált 72-be. Madrasz mai neve .

Egykori barlangja és sírja fölé a 16. században portugál gyarmatosítók egy templomot emeltek. A Szent Tamás-bazilika egyike a világon lévő három katedrálisnak, amelyet Krisztus Apostolának sírja felett építettek. Ezt a katedrálist II. János Pál pápa is meglátogatta 1986. február 5-én.

Holttestét 232 körül szír keresztények Szíriába, Edessza (Urfa) városába vitték, és ott temették el. 1258-ban a relikviák végső nyughelyükre Olaszországba kerültek, az Ortona városában található a Szent Tamás bazilikába.

Tamás Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, a szír-malabár katolikus egyház és az indiai Malankara Ortodox egyház tagjai.

Szent Tamás apostol az építőmunkások, pallérok, építészek, földmérők, valamint a vakok, továbbá India és Pakisztán keresztényeinek védőszentje. Attribútumai, amelyekkel megjelenítik: öv, mérőléc és tőr vagy lándzsa, amellyel leszúrták.

Szent Tamás emlékezete a magyar nyelvben is megjelenik: „Szent Tamás szolgája vagyok, vagyis akkor hiszem, ha látom.”

A tamáskodik valamiben kifejezést pedig annak kifejezésére használjuk, hogy kételkedik valamiben, hitetlenül fogad valamit. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük