Színes amerikai útifilm Budapestről 1938-ból

1873. november 17-én jött létre Budapest három különálló település egyesülésével. Az 54 ezer lakosú Buda, a 200 ezer lakosú Pest, valamint a 16 ezer lakosú Ó-Buda egyesítésének ötletét Széchenyi István, a Lánchíd építettetője vetette fel. Az egyesítés napját Budapest napjaként ünnepeljük. 1873-ban még nem ismerték a filmkészítés technikáját, így erről az időszakról nem tudok filmet mutatni.  Van viszont egy háború előtti színes útifilm Budapestről 1938-ból. Nézd meg milyen volt a már akkor is gyönyörű fővárosunk sokkal csendesebben és kevésbé zsúfoltan.

Igazi ritkaság számba megy ez Csodálatos Budapest címet viselő film, amit a második világháború előtt színesben rögzítettek.

A film története 1880-ban veszi kezdetét az első kamerák feltalálásával, ezek nagyjából egy tucat képkockát rögzítettek másodpercenként. A világ első mozgóképe egy francia rövid fekete-fehér néma dokumentumfilm. A film címe: „Sortie de l’usine Lumière de Lyon„, vagyis a lyoni Lumière gyár elhagyása. A filmet Louis Lumière forgatta franciaországi Lyonban 1895. március 19-én.

A film 35 mm-es formátumban készült, 1.33:1-es képaránnyal, sebessége másodpercenként 16 képkocka volt. A 17 méter hosszúságú filmtekercs összesen 800 db képet tartalmazott és időtartama 46 másodperc volt.

Az első színes hatású filmet 1909-ben mutatták be, az igazi színes filmek már 1930-es évek elején megjelentek. 

Színes amerikai útifilm Budapestről 1938-ból

Az 1938-as útufilm ugyan nem 3D-s, de még nem is full HD minőségű, de egy végig nézést mindenképp megér!

Egy animációs kisfilm segítségével még ettől is messzebb ugorhatunk vissza az időben. A fimből most bárki felfedezheti, hogy nézett ki Budapest 500 évvel ezelőtt, hogyan éltek itt elődeink évszázadokkal ezelőtt, milyenek voltak a hétköznapjaik, mivel foglalkoztak, vagy éppen hogyan étkeztek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Németh Beáta szerint:

  Szia Jucó! Köszönöm mindig hozol valami plusz amiről még nem tudok mindig tanulok tőled. Hálásan köszönöm a leveleidet.

 2. Dudás Katalin szerint:

  Kár hogy már nincs fent a videó. Nagyon szuper odal. Gratulálok! 🙂

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszönöm a jelzést!

   Valóban nem volt már elérhető a régi linken. Viszont megtaláltam máshol, így azt beraktam a bejeygzésbe.
   Jó nézelődést kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük