Shakespeare: 75. szonett – Az vagy nekem …

William Shakespeare 75. szonettje szerintem a világirodalom egyik legszebb szerelmes verse. Most megzenésített formában is elhoztam. Sokan azt gondolják, hogy a vers címe Az vagy nekem, pedig ez valójában a vers első sora.

Az vagy nekem

Mi a szonett?

A szonett (olaszul: rövid dal) középkori eredetű, a reneszánsztól egész Európában elterjedt versszerkezet. A legkötöttebb formák egyike, ezért a lírai tartalmak kifejezésére a leghatásosabb. 14 sorból áll, általában két quartinára (10-11 szótagos, négy soros szakasz) és két terzinára (ugyanolyan szótagszámú három soros szakasz) tagolva.

A szonett a reneszánsz korában az olasz Francesco Petrarca nevéhez kapcsolódik. Ő az olasz reneszánsz költészet első jelentős alakja.

Shakespeare szonettjei

William Shakespeare-t (1564 – 1616)  elsősorban drámaíróként tartjuk számon, azonban szonettjei kétségtelenül az angol irodalom egyik legtöbbet olvasott költeményei. Az 1592 és 1598 között íródott 154 szonettjét később egy gyűjteménybe foglalták.

A szonetteket többen is lefordították magyarra, legtöbbjüket Szabó Lőrinc fordításában ismerjük, ami egyáltalán nem véletlen.

„Szabó Lőrinc 1921-ben fejezte be a szonettek teljes fordítását, Babits Mihály stílusát példaként maga előtt tartva. Szabó színvonalas fordításának nyitja, hogy a szonettekkel összefüggésben tanulmányozta Shakespeare életrajzát, valamint a filológiai és szövegértelmezési problémákat jegyzetekbe gyűjtötte a szonettek végén. Ez a kutatómunka elősegítette a szonettek lényegének megértését és átérzését.” – olvasható a wikipédiában.

Shakespeare: 75. szonett (Az vagy nekem…)

Az vagy nekem, mi testnek a kenyér
s tavaszi zápor fűszere a földnek;
lelkem miattad örök harcban él,
mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg;
csupa fény és boldogság büszke elmém,
majd fél: az idő ellop, eltemet;
csak az enyém légy, néha azt szeretném,
majd, hogy a világ lássa kincsemet;
arcod varázsa csordultig betölt,
s egy pillantásodért is sorvadok;
nincs más, nem is akarok más gyönyört,
csak amit tőled kaptam s még kapok.

Koldus-szegény királyi gazdagon,
részeg vagyok és mindig szomjazom.

/Szabó Lőrinc fordítása/

Shakespeare: 75. szonett videó

Shakespeare : 75. szonett (Az vagy nekem…) megzenésített verse Földes Tamás, az Operettszíház művészének előadásában. A zenéhez virágos fotókat válogattam képanyagnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük