Sándor, József, Benedek és a zsákban hozott meleg legendája

Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget. Ugye ismerős a népi megfigyelésen alapuló mondóka? Talán az sem véletlen, hogy Benedek napján van a tavasz kezdete, a tavaszi napéj egyenlőség napja. De nézzük, hogy hozza el a meleget a zsákjában a három cimbora és milyen népszokások, babonák fűződnek a március 18 és 21 közötti Sándor, József és Benedek napokhoz.

őszi kertészeti napok

Sándor József Benedek legendája

“A hosszú tél után Szent Péter egy zsákba kötve elküldette Sándorral a meleget a földre. Sándor ment, mendegélt, de nagyon elfáradt a meleg súlya alatt.

Hiába törölgette a homlokát, lazította a ruháját, szomjas és fáradt maradt. Amint körülnézett, meglátott a Tejút mellett egy kocsmát. Hogy megpihenjen, ott lerakodott és iddogálni kezdett. Közben pillája elnehezülvén- ottfeledkezett.

Szent Péter már megsokallta a földi embereknek a meleg utáni könyörgését, és Sándor után elküldte Jóskát, hogy keresse meg. Kereste, kereste, végre megtalálta az ivóban. A bor mellett azonban ő is elfeledkezett, hogy miért küldték.

– Eriggy fiam, Benedek, aztán nézz utána, hol kujtorog a két lator! – indította útba a harmadikat is az öreg Péter. De biz, Benedek is úgy járt, mint a másik kettő, mert a Tejút melletti kocsmában igen jó bort mértek.

Szent Péter csak várta, leste, mikor ér a földre a meleg. Lenézett az égből , de a jámbor vándorokat sehol sem látta. Nagyon megharagudott, és Mátyást küldte a földre, de most már korbácsot is nyomott a kezébe. Mátyás hamarosan rájuk akadt a kocsmában, mert már nagyon jókedvük volt, dalolásuk messzire elhallatszott. Bement hozzájuk.

Amikor a három víg koma meglátta Mátyást ostorral a kezében, gyorsan szedték a sátorfájukat, és siettek a földre a zsák meleggel. Hirtelen nagy meleg lett, minden jég megolvadt.”

Forrás: Netfolk – Tánczos Erzsébet írása

Sándor, József, Benedek napi népszokások és babonák

A három cimbora zsákjában hozott meleg és tavasz beköszöntének ígéretére március 17-én, guzsalyütő Gertrúd napján az asszonyok befejeztés a fonást, a szövést, és hozzáláttak a kinti munkához.

Március 18-át tartották legalkalmasabbnak a fehérbab vetésére, Bukovinában ez a nap a zab és az árpa vetési ideje volt. A Dél-Alföldön sokfelé Sándor napján hajtották ki először a nyájat a juhászok.

Sok helyen József napján hajtották ki a jószágot először a legelőre, de véglegesen majd csak György napon. A hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg először, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot”. A méhészek is ekkor engedik ki a méhrajokat.

Szintén József napon várták a visszatérő gólyákat. Ha piszkos volt a tolluk, abból bő termésre következtettek, a tiszta toll szűk esztendőt jövendölt.

Alföldiek hite szerint, ha szivárvány jelenik meg József-napon az égen, a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros jó bortermést ígér.

Észak-Magyarországon a József-napi rossz idő sok halottat jövendöl. Szeged környékén úgy tartották, ha József napján megdördül az ég, Péter-Pálkor jég veri el a határt, viszont jó bortermés várható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük