Petőfi Sándor: Fa leszek, ha

Petőfi Sándor verseit már gyerekként is szívesen olvastam. Szerintem a költő szavainak egyszerűsége fogott meg. Valahogy mindig világos, hogy mit akar közvetíteni. Nem kell belemagyarázni semmit, hisz nem rébuszokban beszél, egyértelmű a mondanivalója. Nem mellékesen igen kedves a szívemnek az is, hogy szerelmes verseiből sem hiányzik soha a természet. Fa leszek, ha című verse is fölöttébb egyszerű és nagyszerű.

fagyöngy

Petőfi Sándor: Fa leszek, ha

Fa leszek, ha fának vagy virága.
Ha harmat vagy: én virág leszek.
Harmat leszek, ha te napsugár vagy…
Csak hogy lényink egyesüljenek.

Ha, leányka, te vagy a mennyország:
Akkor én csillaggá változom.
Ha, leányka, te vagy a pokol: (hogy
Egyesüljünk) én elkárhozom.

(Szalkszentmárton, 1845. aug. 20–szept. 8. között)

További szerelmes versek Petőfi Sándortól

Petőfi Sándor: A virágnak megtiltani nem lehet című verse csak átvitt értelemben szól a tavasz szépségéről. Valójában egy szerelmes férfi vallomása és évődése: bevallja-e imádott hölgyének a szerelmét és vajon viszonzásra talál-e az érzelem.

Petőfi Sándor: Szerelemnek rózsafája című verse a kevésbé ismertek közé tartozik. Amilyen rövid, olyan frappáns.

Petőfi Sándor: Szeptember végén című versét sokan a magyar irodalom legszebb szerelmes versének tartják. A költő a feleségének, Szendrey Júliának írta a sorokat a koltói Teleky-kastélyban töltött nászútjukon. A verset a pályatársak is nagyra értékelték. A második szakasz kezdősora („Elhull a virág, eliramlik az élet…”) Kosztolányi Dezső szerint a legszebb magyar verssor

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Erika Ortl szerint:

    Nagyon szepen kifejezett a termeszthez hasonlatot irott szerelmi vers, mely egy vallomas. Nekem mindig is tetszettek Petofi versei, es kedvessege ahhoz akit szeretett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük