Fantasztikus múzeum nyitás flashmobbal (villámcsődülettel)

Az egyik kedvenc videómat ajánlom figyelmedbe, ami egy flashmobról, magyarul villámcsődületről készült. Nem egy mai darab, de szerintem megunhatatlan. Az amszterdami Rijskmuseum több évig tartó felújítása után a múzeum leghíresebb műremekét, Rembrandt Éjjeli őrjárat című képét színészek elevenítették meg fantasztikusan. Nézd meg Te is, milyen fantasztikus tud lenni egy múzeum nyitás flashmobbal.

Rembrandt: Éjjeli őrjárat

Fantasztikus múzeum nyitás flashmobbal (villámcsődülettel)

A villámcsődület szót még szoknom kell, valahogy az angolból átvett flashmob vagy ahogy néha írják flash mob jobban a számra áll. Talán azért, mert el kellett telni egy kis időnek, míg magyar nevet is kapott.

Viszonylag új dolognak tűnhet, de már majdnem nagykorú emberek előre szervezett csoportosulása. Az első flash mobot 2003 májusában New Yorkban tartották. A figyelemfelkeltési céllal létrejött csoportosulás résztvevői egy nyilvános helyen valami szokatlant csinálnak, majd pár múlva olyan hirtelen eltűnnek, ahogy megjelentek.

Az első magyar villámcsődületet 2003. augusztus 27-én a budapesti Deák téren tartották, ahol a résztvevők este hétkor a harang szavára kinyitották esernyőiket.

A  gyakran egymásnak is ismeretlen résztvevők titokban – gyakran Facebook csoportokban – szervezik a villámcsődületet. A szép és sok ember látogatott helyszíneken mindig nagy megdöbbenést keltenek és örömet okoznak a váratlanul megjelenő önkéntesek. A főleg bevásárlóközpontokban, reptereken, sétáló utcákban rendezett megmozdulások kifejező eszköze többnyire a zene és a tánc.

Nekem sajnos még nem volt szerencsém belebotlani egy ilyen „demonstrációba”, az pedig eszembe sem jutott, hogy résztvevője legyek egy ilyennek. Viszont előszerettel nézem ezeket. Az egyik nagy kedvencemet hoztam most. Szerintem nagyon jól sikerült. Biztos azért is imádom ennyire, mert a festményt többször is volt szerencsém látni. A múzeum felújítása alatt végig látható volt a kép, sőt mi több, fotózni is lehetett. A felújítás után új, előkelőbb helyre került a múzeumban. Pár évre rá pedig a látogatók szeme láttára restaurálták.

A flashmob 2013-ban készült egy amszterdami bevásárlóközpontban. Rijskmuseum több évig tartó renoválás utáni megnyitása  alkalmából a múzeum leghíresebb műremekét, Rembrandt Éjjeli őrjárat című képét színészek elevenítették meg fantasztikusan.

Éjjeli őrjárat villámcsődület Amszterdamban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük