Jékely Zoltán: A méhecske meg a galamb

Jékely Zoltán: A méhecske meg a galamb című aranyos kis története az egymásra figyelés és segítés fontosságáról szól a gyerekek által is érthető és élvezhető stílusban.

méhecske a virágon

Jékely Zoltán: A méhecske meg a galamb

Egyszer egy méhecske belepottyant a patakba, s mert nem tudott úszni, már-már belefulladt. Szerencsére egy vadgalamb éppen a feje fölött üldögélt a fán, s megszánta szegényt. Fogott egy falevelet, gyorsan kicsiny csónakot formált belőle, s a vízbe ejtette, éppen a méhecske elé. A méhecs­ke sem volt rest, felkapaszkodott, szépen beleült, s a partra evickélt. Aztán a szárnyai megszáradtak, és elrepült.

Telik-múlik az idő, s egy napon a méhecske észrevesz egy vadászt, amint vallanak támasztott puskával éppen céloz felfelé. A méhecske a cél irányába keres-kutat – hát, uram teremtőm, azt a galambot látja ott a fán, az ő megmentőjét!

Egy pillanat, s a jó galamb nem élne többé.

De a méhecske nem sokat teketóriázott, hanem nyílegyenesen a va­dász kezére röppent, s fullánkját úgy belenyomta, hogy a vadász menten elejtette a puskát. Hiába volt a nagy készülődés, s a nagy durranás: a golyó félre fütyült el a galambtól, s mire a vadász nagy dühösen újra töltött, már messze járt. Még szerencse, hogy a méhecske is elillant közben, mert mérgében ott taposta volna agyon!

További Jékely Zoltán költemények

Jékely Zoltán: Nyírfa

Amint a fák között a nyírfa legszebb,
s színe a színek anyja: hófehér,
évszakjaim közül egyik se tetszett
úgy még nekem, ahogyan ez a tél.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük