Ingyen nézhetők a klasszikus magyar rajzfilmek

A klasszikus magyar rajzfilmek fontos részét képezik az ország kulturális örökségének, és számos alkotásuk mély mondanivalóval rendelkezik. A magyar animáció 110. évfordulója apropóján a Nemzeti Filmintézet streaming platformján most egy éven keresztül ingyenesen megtekinthetők a legismertebb és legkedveltebb magyar rajzfilmek.

magyar népmesék sorozat emblémája

110 éves a magyar animáció

A magyar animáció története 1914-ben kezdődött. Ekkor készítette el a mindössze 19 éves Kató-Kiszly István grafikus első trükkfilmjét. A Zsirb Ödön című film címszereplője a korabeli vásári komédiák ismert kelléke, a zsíros bödön volt. A kisfilm fehér papírból kivágott egyszerű figurák mozgatásából állt. A film sajnos azóta elveszett.

A rendszeres animációsfilm-gyártás az 1930-as években indult el a Halász János–Kassowitz Félix–Macskássy Gyula trió által alapított budapesti Coloriton reklámfilm-műteremben. Macskássy Gyulának köszönhető, hogy a II. világháború után fellendült a hazai animációsfilm-gyártás. A ’60-70-es évektől egymás után születtek a ma is ismert, nemzetközi fesztiválokon is nagy sikert arató animációs mozifilmek.

Neves magyar alkotók a rajzfilmek világából

Macskássy Gyula: A magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula miután 1950-ben megindult a rajzfilmgyártás, az elsők között készített nagy sikerű filmeket a Pannónia Stúdió rendezőjeként alkotótársával, Várnai Györggyel. Az 1960-as években a népszerű Gusztáv-sorozat egyik megalkotója volt. Rajzfilmjeinek nagy részét maga írta és tervezte.

Jankovics Marcell: A magyar animáció egyik legismertebb alakja, aki olyan klasszikusokat készített, mint a „János vitéz” vagy a „Fehérlófia”. Magyar népmesék 1980-tól 2012-ig futott magyar televíziós rajzfilmsorozatnak a tervezője és rendezője is volt.Munkássága erősen táplálkozik a magyar népmesék és mitológiák világából, és gyakran reflektál az emberi lélek, az örök körforgások, valamint az ember és természet viszonyának kérdéseire.

Nepp József: Az „Ének a csodaszarvasról” című rajzfilm rendezője. Nepp munkásságában a magyar népi kultúra és hagyományok erős jelenléte érezhető. Műveiben gyakran megjelenik a természet tisztelete és az ember és állatok közötti kapcsolat mélyebb megértése.

Dargay Attila: A „Vuk” című rajzfilm rendezője, amely a magyar gyerekek egyik kedvenc meséje. Humorát nemcsak a szakmai elismerések, alkotásainak népszerűsége, hanem nézettségi mutatói is visszaigazolják. Műveiben az állatok világa általában az emberi tulajdonságok és viselkedésmódok tükrében jelenik meg, miközben egyúttal fontos erkölcsi tanulságokat is közvetít.

Ezek a rendezők és műveik mind hozzájárultak a magyar rajzfilm hírnevéhez és gazdag kulturális örökségéhez, és mély mondanivalójukkal, szórakoztató történeteikkel és egyedi stílusukkal méltán népszerűek maradtak az évtizedek során.

Ingyen nézhetők a klasszikus magyar rajzfilmek

A magyar animáció jubileuma alkalmából a Nemzeti Filmintézet Filmio nevű platformján közel száz klasszikus animációt tesz elérhetővé ingyenesen. Az alkotások 2024. február 2-tól egy éven keresztül bárki számára térítésmentesen megtekinthetők.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük