Hogyan válasszunk gyepszellőztetőt?

A télen elpusztult kerti növényektől a lehető legkönnyebb egy jó minőségű gyepszellőztető segítségével megszabadulni, ennek a munkának mindig a tavasz, leginkább március eleje a megfelelő időszaka. Egy ilyen eszköz beszerzése nem jelent drasztikus kiadást, és egészen biztos, hogy meghálálja a bizalmat, a kertünk, a füvünk pedig hálás lesz a gondoskodásért.

gyepszellőztető

Mit csinál egy gyepszellőztető?

Aki nem ismerné a gyepszellőztető működését, annak is egyszerűen el lehet magyarázni, mit csinál egy ilyen kerti munkagép. Tulajdonképpen annyi a feladata, hogy a tompa kései segítségével megmozgatja, megbolygatja, megtépkedi a gyep gyökérzetét, ezzel a szó szoros ételmében szellőzteti azt, azaz segít neki a megújulásban, amelynek köszönhetően frissebb és sűrűbb fű nő majd a tavaszi napsütésben.

A gyep megújulásáért egy szellőztetővel tehetünk a legtöbbet, hiszen a vízáteresztő képességén ugyancsak javítunk, így a locsolás hatásfoka is jelentősen megnő – nem véletlenül használja ezt minden gondos gazda a kertjében. Nem csak tavaszi feladat ez, inkább évente kétszer ajánlják a szakemberek, ám a legfontosabb ezzel együtt is a tavaszi szellőztetés, ez nem is kérdés. Az elhalt, eltávolított gyökérrészek elsőre ijesztő látványt nyújthatnak az avatatlan szem számára, ám a szellőztetett gyep kis idő múlva addig nem tapasztalt üdeségével hálálja majd meg a megfelelő törődést.

Milyen gyepszellőztetők léteznek?

Ha a gyepszellőztetőket kell besorolni, több lehetőség létezik, mi most a késes és a karmos verziókra bontjuk az eszközöket. Természetesen ezekből létezik elektromos és benzines megoldás, ahogyan a fűnyíróknál megszoktuk, ezt szintén figyelembe kell venni a vásárlásnál. A késes a népszerűbb, legalábbis ezt ajánlják többen, hiszen a kések képesek jobban behatolni a talajba, így alaposabb munkát végeznek.

Ezek között is vannak különböző típusok, akad lazább, ritkább pengéjű megoldás, de sűrű, többágú kivitelezés is. Előbbivel előfordulhat, hogy kétszer is végig kell menni egy területen, utóbbi egyetlen kör alatt ellátja a feladatát. Ha ezek között választunk, mindig nézzük meg a kések számát, formáját, elosztását a döntés meghozatala előtt.

Amennyiben egy elektromos szellőztetőt akarunk megvásárolni, keressünk egy nagyobb teljesítményű modellt, amely a sűrűbb gyeppel is jól elboldogul majd. A karmos változatban tulajdonképpen rugók, drótok végzik el ugyanazt a feladatot, amit a késekkel kapcsolatban részleteztünk. Ezek gyengéje lehet, hogy nem képesek elég mélyre lenyúlni, így félmunkát végeznek.

A vásárlásnál érdemes mindig az ismert és elismert márkákat választani, ide tartozik az AL-KO, a Bosch, a Gardena, a Hecht, a Riwall és a Stiga gyepszellőztető is.

A cikk megjelenését a szerszamwebaruhaz.com támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük