Gyümölcsoltó Boldogasszony napja – március 25

Március 25-e a római katolikus egyházban az angyali üdvözlet, Jézus fogantatatásank és hírüladásának ünnepe. A magyar népnyelvben ez Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ünnepe. A gazdák ezen a napon végezték a növények szemzését, beoltását. A néphagyomány szerint az asszony, aki ezen a napon érintkezik a férjével, biztosan áldott állapotba kerül.

Természet változó szépsége

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja – március 25

A katolikus egyház március 25-én emlékezik az angyali üdvözletre, vagyis arra a bibliai történetre, amikor Gábriel arkangyal megvitte Názáretbe Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét.

„… az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: – Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál. (…) Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél! Íme, fogansz méhedben, és fiút szülsz, akit nevezz Jézusnak”

A napot latinul Annuntiatio Beatae Mariae Virginis, Annuntiatio Domini-nek hívják. Magyurul a Gyümölcsoltó Boldogasszony név terjedt el, ami onnan ered, hogy a fák oltását ezekben a napokban szokták végezni a gazdák.

Jakab ősevangéliuma szerint a világ teremtése, Jézus fogantatása és kereszthalála ugyanazon a napon történt. Az ünnep dátumának meghatározásához Jézus születésének ünnepnapjától, december 25-től visszaszámoltak kilenc hónapot, és így lett március 25-e az angyali üdvözlet napja. Ezt a 692-es a trullai zsinat el is fogadta.

Gyümölcsoltó Boldogasszony napi hagyományok

A néphagyomány úgy tartja, hogy az az asszony, aki ezen a napon érintkezik a férjével, biztosan áldott állapotba kerül, hisz Jézus is ezen a napon fogant Szűz Mária méhében.

A gazdák Gyümölcsoltó napján végezték a gyümölcsoltást és a szemzést, mert úgy tartották, hogy akkor a növény meg fog maradni és jó termést hoz majd. A néphit szerint az ekkor oltott fát nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik ki belőle. Aki levágja, megvakul, halála után pedig elkárhozik.

Úgy tartották, hogy aki ezen a napon ezer Üdvözlégyet elimádkozik, annak teljesül minden kívánsága.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük