Daxing Nemzetközi Repülőtér, a legnagyobb a világon – videó

A kínai Pekingben található Daxing Nemzetközi Repülőtér a legnagyobb a világon. Az egyetlen terminálból álló, modern technikákkal felszerelt repülőteret úgy tervezték, hogy képes legyen 100 millió utast is kiszolgálni évente. Most videón is megnézheted a gigantikus repülőteret.

Daxing Nemzetközi Repülőtér

Daxing Nemzetközi Repülőtér, a legnagyobb a világon

Kevesebb mint öt év kellett a világ legnagyobb befogadóképességű repülőterének megépítéséhez Pekingben. A Daxing Nemzetközi Repülőtér megépítésére azért volt szükség, mert a pekingi olimpiára 2008-ban jelentősen kibővített Beijing Capital Nemzetközi repülő tér tervezett kapacitását jelentősen túllépve működött és kevésnek bizonyult.

A Beijing Capital a tervezett 85 milliós kapacitása ellenére 2016-ban már 100 millió utast szolgált ki.

Az egyetlen terminálból álló Daxing Nemzetközi Repülőteret 2019 őszén adták át. Alapterülete 1,4 négyzetkilométer, évente 100 millió utas kiszolgálására képes. Viszonyításként elég annyi, hogy a repülőtér alapterülete nagyobb, mint a londoni Heathrow négy termináljáé összesen.

Az építkezés 9 milliárd fontba, vagyis átszámítva mintegy 3241,44 milliárd forintba kerül. A Heathrow-on ehhez képest egy harmadik futópálya 14 milliárd fontba (kb. 5042 milliárd forint) kerül, és leghamarabb 2026-ra készülhet el.

A hétemeletes épület a világ első olyan terminálja, ahol két indulási szint is van. A repülőtérhez hét kifutópálya tartozik és képes ellenállni egy 8-as erősségű földrengésnek is. A csillagalakú kialakításnak köszönhetően az utasoknak a legtávolabbi kapuhoz is csupán 600 métert kell gyalogolniuk. A nagyobb európai vagy amerikai reptereken ettől sokkal több sétára van szükség.

A repülőtér teljesen “papírmentes”, a check-in arcazonosítással, a poggyász követése pedig mobiltelefonnal történik.

A világ legnagyobb repülőtere videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük