Csók világnapja – július 6

A Csók világnapja szerte a világban július 6-án van, amikor is a csókot, a szerelmes, ajkakkal történő érintést, az intimitást és a gyengédséget ünneplik. A legenda szerint egy brit fogászati társaság ötletére jött létre és igen hamar elterjedt ünnepnappá vált az egész világon.

Értelmező szótár társkereső hirdetésekhez

Csók világnapja – július 6

A csók az ajkak összeérintése valamivel. A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A csókolózás feltehetőleg tanult viselkedés, több emlősállatnál is előfordul. Az embereknél nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimó és maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze helyette. – olvasható a wikipádiában.

Csókolózás kötben feromonok cserélődnek melyek fontos élet- és viselkedéstani hatásokkal bírnak. A csók sok pozitív egészségügyi hatással bír, bár néhány negatív hatás is előfordulhat csók közben. . A csók folyamán betegségek terjedhetnek (pl.: herpesz), illetve allergiás reakciók léphetnek fel (drogokra és mogyoróra) a csókolózó felek közt.

A jelentős izomkoordinációt igénylő csók mindenek előtt stresszcsökkentő hatással bír. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot mozgat meg. Francia csók esetén, a nyelv is egy jelentős szerepet kap.

Érdekességek a csókról

  • A csókkal külön tudományág is foglalkozik: a filematológia.
  • Az eszkimó és maori kultúrákban az orrokat dörzsölik össze a szájak helyett.
  • A Bibliában Júdás csókkal árulta el Jézust.
  • A görög Pügmalión-mítoszban és a Csipkerózsika mesében a férfi csókkal ébreszti fel a nőt. A tündérmesékben pedig a nő csókjától váztozik át a rút varangyos béka királyfivá.
  • A művészetekben is kedvelt téma a csók, gondoljunk pédául Auguste Rodin A csók (Le Baiser) szobrára vagy Gustav Klimt festményére, A csókra.
  • A leghosszabb csókra New Yorkban került sor, 2001. december 5-én. Louisa Almedovar és Rich Langley 30 óráig, 59 percig és 27 másodpercig csókolták egymást. Természetesen ez a Guinness rekordok könyvébe is bekerült és garantálható, hogy nem lesz egyszerű megdönteni ezt a rekordot.
  • Pop daloknak is igen gyakran találkozunk a csókkal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük