Az oktatás nemzetközi napja: január 24

Az ENSZ Közgyűlés 2018-es határozata alapján minden év január 24-e az oktatás nemzetközi napja, a békét és fejlődést szolgáló nevelés szerepének ünnepléseként. A 2024-ben hatodik alkalommal megrendezett napot gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre koncentrálva tartják.

Az oktatás nemzetközi napja: január 24

Az oktatás egyszerre emberi jog, közjó és közös felelősség. A január 24-én ünnepelt oktatás nemzetközi napját 2024-ben az UNESCO a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemnek szenteli, amelyben az oktatás és a pedagógusok kulcsszerepet játszanak.

„Inkluzív és méltányos minőségi oktatás és mindenki számára elérhető élethosszig tartó lehetőségek nélkül az országok nem tudják elérni a nemek közötti egyenlőséget és megtörni a szegénység körforgását. Ma 250 millió gyermek és fiatal nem jár iskolába, és 763 millió felnőtt írástudatlan. Az oktatáshoz való joguk sérül, és ez elfogadhatatlan. Itt az ideje az oktatás átalakításának. 

Az elmúlt években a közösségi média térnyerésével a gyűlöletbeszéd egyre erősebben van jelen és káros hatással van társadalmunkra, előítéleteket és diszkriminációt szül, valamint lehetővé teheti és normalizálhatja az erőszakot. Ezért az UNESCO felhívja a tagállamokat, hogy az oktatást helyezzék előtérbe, az emberi méltóságot és a békét értéknek tekintő társadalmak érdekében.” – olvasható az unesco.hu oldal idei közleményében.

A gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben nagy segítséget nyújt a padagógusoknak az UNESCO 2023-ban kiadott „A gyűlöletbeszéd kezelése az oktatáson keresztül” című útmutatója is, amely online elérhető: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000384872.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük