A szorgalmas és a rest lány – magyar népmese

Talán furcsán hangzik, de bizony én még a mai napig imádom a meséket. Azt nem állíthatom, hogy ugyanazzal a gyermeki ártatlansággal figyelem őket, de még mindig elbűvölnek. Ugyanúgy szorítok a jónak és vesztét kívánom a gonosznak. Nagy kedvencem a Magyar népmesék sorozat, pedig ennek első részeit sem épp gyermekfejjel láttam már. Különösen a Szabó Gyula jellegzetes előadásában készült filmeket imádom. Ebből hoztam most egy ízelítőt, a szorgalmas és a rest lány történetét.

A szorgalmas és a rest lány - Magyar népmesék

Magyar népmesék sorozat első darabját 1977-ben készítették. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal 2012-ig futott magyar televízióban. A felejthetetlen népmesei történeteket ötletesen, bájos humorral és népi motívumokat felvonultató képi világgal dolgozták fel, amihez kitűnő párosítás volt a Kaláka együttes zenéje.

Az első években szinte minden mesét más-más színész mondott el, 1984-től azonban kizárólag Szabó Gyula tolmácsolásában hallhatjuk a tanulságos, kicsik és nagyok által egyaránt kedvelt népmesei történeteket. Szabó Gyulát 2005 nyarán a 7. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon életmű-díjjal jutalmazták három évtizedes tevékenységéért.

A rajzfilmsorozat ötlete Mikulás Ferenc stúdióvezető fejében fogant meg. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere volt. A filmek többségének tervezője, rendezője és szakértője Jankovics Marcell volt.

A sorozat egyes darabjai több nemzetközi fesztiválon is díjat nyertek.

A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot 2020 október 15.-én Hungarikummá nyilvánították.

Magyar népmesék: A szorgalmas és a rest lány – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük