Reményik Sándor: Béke

A béke egy harmonikus állapot, amelyet az erőszak- és a félelemnélküliség jellemez. A békét gyakran a háború ellentéteként értelmezzük, pedig ettől sokkal tágabb értelmezése is van. Reményik Sándor: Béke című verse nem a világ békéről, hanem a lelkünk csendjéről, nyugalmáról szól.

Reményik Sándor: Béke

Reményik Sándor: Béke

Valami furcsa összehangolódás,
Valami ritka rend –
Széthúzó erők erős egyensúlya,
Mély belső bizonyosság idebent –
Bizonyosság arról, hogy élni jó,
Szenvedni elkerülhetetlen,
Szeretni tisztán: megistenülés,
Meghalni szép –
S a Kifejezést meglelni mindezekhez,
Megtalálni a felséges Igét:
Az Igét mindezekhez:
A Béke ez.
Orkán ordíthat aztán odakünt,
Robbanhat ezer bomba: kárbament,
De kárt nem okozott.
Bent:
Csend.
A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend.
Isten hozott.

További versek a békéről

Nem túl gyakran történik, hogy az egyik kortársunkat szentté avatják. A törékeny albán származású, az indiai Kalkuttában a szegényeket gyámolító Teréz Anya rengeteg jótéteményével azonban közmegelégedésre érdemelte ki a szentté avatást. Most az Ima a békéért című könyörgését ajánlom figyelmedbe.

Goethe: Kicsit több békesség című verse rövid és velős. Olyan üzenete van, amit nap mint nap, életünk minden egyes percében érdemes lenne figyelembe venni, szem előtt tartani. Magam is csak azt tudom mondani, fordítsunk több időt szeretteinkre. Vigyázzunk egymásra, beszélgessünk, szeressünk. Töltsünk minél több időt együtt, amíg lehet!

Csak Koncz Zsuzsa szavait tudom idézni: „Békét és reménységet békét a világnak Békét és reménységet az ember ennyit csak kívánhat Békét adj, Uram, kérlek A háborgó szíveknek Békét és reménységet minden ártatlan gyereknek.” Nézd meg videón Koncz Zsuzsa: Békét és reménységet dalát, reményeim szerint a közös fohász segít!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Erika Ortl szerint:

    Szep a vers. Orulok hogy feltette!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük