Radnóti Miklós: Naptár Augusztus

Radnóti Miklós a 20. századi magyar líra egyik meghatározó alakja. A háború alatt többször behívták munkaszolgálatra, 1944 májusában a szerbiai Bor város melletti Lager Heidenauba. Az embertelen körülmények között is folytatta az alkotást: a bori noteszként számon tartott füzetbe írta lágerverseit. Radnóti Miklós: Naptár Augusztus című, igen kurta, csupán hat soros verse még ezek előtt a szomorú napok előtt íródott.

Radnóti Miklós: Naptár Augusztus

Radnóti Miklós: Naptár Augusztus

A harsány napsütésben
oly csapzott már a rét
és sárgáll már a lomb közt
a szép aranyranét.
Mókus sivít már és a büszke
vadgesztenyén is szúr a tüske.

További Radnóti Miklós versek

Radnóti Miklós: Levél a hitveshez című versét a híres bori noteszbe jegyezte le. A vers álomszerű, gondolatmenetében a háborús jelen, a távoli hitves, a múlt boldogsága és a jövő reménysége épülnek egymásra. Az időket és tereket összekapcsoló képzettársítások vége azonban a szonorű valóság, a ” 2 x 2 józansága”.

Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse egészen fiatal korom óta kedvencem. Többekkel ellentétben magam részéről azt sem tartottam szentségtörésnek, amikor pár évvel ezelőtt Szalay Bence szövegét jelentősen átírva és megzenésítve adta el az RTL Klub egyik műsorában. Mutatom a verset is és az ominózus előadás videóját is.

Megkaptad Kedvesem a levelem?
Látod én magamat temetem:
Fehér lapokat írok tele,
Amikor zokognom kellene.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük