Mák és pipacs szimbólumrendszere

A mák és a pipacs két, a magyar kultúrában mélyen gyökerező virág, melyeknek szimbólumrendszere gazdag és összetett. Mindkettőnek megvan a maga egyedi jelentése, története és kulturális kontextusa, amelyeket gyakran művészetben, irodalomban és népi hiedelmekben is kifejeznek.

mák és pipacs a határban

Mák és pipacs szimbólumrendszere

Virágzatuk hasonló ugyan, de mák és a pipacs nem rokon növények, Van néhány közös vonásuk és eltérésük is.

Hasonlóságok:

 • Mindkettő virágzó növény: A mák és a pipacs is virágzó növény, melyek magvak útján szaporodnak.
 • Élénk színűek: Mindkét virág élénk színű, a mák vörös, a pipacs pedig piros vagy narancssárga.
 • Egynyári növények: Mindkét virág egynyári növény, ami azt jelenti, hogy egy vegetációs ciklusban élnek, tavasszal csíráznak, nyáron virágoznak, ősszel pedig elpusztulnak.
 • Gyógynövényként használják őket: Mindkét növényt gyógynövényként használják. A mákmagból származó máktejet altatóként és fájdalomcsillapítóként használják, míg a pipacsvirágot gyulladáscsökkentő és sebgyógyító szerként alkalmazzák.

Különbségek:

 • Család: A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, míg a pipacs a bogyófélék (Boraginaceae) családjába.
 • Virágzat: A máknak egyetlen nagy virága van, míg a pipacsnak több kisebb virága van, amelyek egy fürtben helyezkednek el.
 • Levélzet: A máknak tollas, szeldelt levelei vannak, míg a pipacsnak lándzsás alakú, ép szélű levelei vannak.
 • Magvak: A máknak apró, vese alakú magjai vannak, míg a pipacsnak apró, dió alakú magjai vannak.
 • Elterjedés: A mák a világ mérsékelt égövi régióiban elterjedt, míg a pipacs Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos.

A mák szimbólumai

A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít. Tőlünk nyugatra nem ismerik és használják úgy mint nálunk. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát. Magyarországon is szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák.

A mákot apró szemei miatt szerencsehozó növénynek is tartják. Finom íze és sokoldalú használhatósága miatt igen kedvelt a magyar konyhában.

 • Alvás és álom: A mákvirágot évszázadok óta álmossággal és álommal társítják. A máktejben található morfium hatóanyag altató hatású, ezért a mákvirág gyakran a pihenés és a békés álom szimbóluma.
 • Halál és emlékezés: A mákvirág vörös színe a vért és a halált is jelképezi. Ezért a mákot gyakran a hősi halált halt katonák emlékére használják, és a sírok díszítésére is alkalmazzák.
 • Szerelem és szenvedély: A mákvirág vörös színe a szerelmet és a szenvedélyt is szimbolizálja. Gyakran romantikus gesztusokhoz használják, és a szerelmi kötelékeket is jelképezheti.
 • Bőség és jólét: A mákvirág bőség és jólét szimbóluma is. A mákmagokat gyakran élelmiszerekben használják, és a természeti bőséghez is kapcsolódnak.

A pipacs szimbólumai

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet fotózott gyomnövényünk a májustól akár októberig virágzó pipacs. A Dél- és Közép-Európában honos gyomnövény a sok vegyszerezés ellenére is elterjedt és évről évre  beszínezi a mezőket. A szántóföldek, végeláthatatlan búzatáblák és útszéli árokpartok messziről virító díszei több művészt is megihlettek. Itt van 10 érdekesség a pipacsról, amit talán te sem tudtál.

 • Szabadság és ellenállás: A pipacs a szabadság és az ellenállás szimbóluma. A pipacsvirág gyakran növekszik háborús zónákban és romokon, ami a pusztítás utáni újjászületésre utal.
 • Remény és kitartás: A pipacs a remény és a kitartás szimbóluma is. A pipacsvirág élénk színe még a legnehezebb körülmények között is virágzik, ami a remény és a kitartás üzenetét hordozza.
 • Szerelem és hűség: A pipacs a szerelem és a hűség szimbóluma is. A pipacsvirág gyakran ajándékba adják szerelmeseknek, és a hűséges és tartós szerelmet jelképezi.
 • Emlékezés: A pipacs az emlékezés szimbóluma is. A pipacsvirágot gyakran a háborúkban elesett katonák emlékére használják, és az elmúlt szeretteinkre való emlékeztetést is jelképezi.

A mák és a pipacs szimbólumrendszere összetett és sokszínű. Mindkét virágnak megvan a maga egyedi jelentése és kulturális kontextusa, amelyeket gyakran művészetben, irodalomban és népi hiedelmekben is kifejeznek. A mák és a pipacs a magyar kultúra fontos részei, és továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar identitásban.

A mák kettős szimbólum: az álomé és az emlékezésé. Mivel belőle vonják ki a narkotikus ópiumot, az ókori görögök Hüpnosznak és Morpheusznak, az alvás és az álom isteneinek szentelték. Ábrázolták mákvirággal a lunáris anyaistennőket pl. Aphroditét (Vénuszt) is. Mivel termékenységet és elmúlást jelentett, Démétérnek (Ceresnek)  és a természet évenkénti halálát szimbolizáló Perszephonénak volt a virága.

A keresztény ikonográfiában Krisztus kínszenvedését és halálát jelképezi.

Az emlékezés napján, november 11-én az angolok olyan pipacsokat viselnek, amelyeket rokkant veteránok készítenek.  Azért lett a pipacs az emlékezés virága, mert 1915-ben John McCrae tábori felcser írt egy verset a flandriai mezőkről, ahol csaknem több volt a kereszt, mint a pipacs.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük