Site icon Virágot egy mosolyért

Szerencse-, és balszerencse szimbólumok

A szerencse-, és a balszerencse szimbólumok egyaránt részei a mindennapjainknak. Mindig a közelünkben vannak, legfeljebb nem foglalkozunk velük, nem veszünk tudomást róluk. Vagy épp oly természetes részei az életünknek, hogy nem is gondolunk rájuk, mintha szerencsét vagy balszerencsét hozhatnának az életünkbe.

Szerencse-, és balszerencse szimbólumok

„Az iskolába menvén, a járda peremén, hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én” – írja Radnóti Miklós Nem tudhatom című versében. Furcsa ellentmondás, hogy épp a tudás megszerzését elősegítő iskola jó néhány hasonló babonát hoz létre. Egy kődarabban keres menedéket egy nem túl alaposan felkészült diák a tanárok elől.

Ezek a szerncse szkások nemcsak az alsóbb iskolákban élnek, hanem az egyetemeken is, ahol a legnagyobb illetlenség a vizsga előtt szerencsét kivánni. Hogy mit illik kívánni, azt pedig ide nem illik leírni…

Persze van, ahol éppen illendő a szerencsét emlegetni. A hajósok például szerencsés hajózást, a bányászok jó szerencsét kívánnak egymásnak. Bár a bányász-himnusz már a szerncse forgandóságát fogalmazza meg: „Szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete”.

Kéményseprő

Már nem ennyire a szerncséhez kötött a kéményseprő mestersége, tőlük függ azonban szerencsénk. Persze ehhez az is kell, hogy a megpillantássukkor szabályosan megfogjuk a ruhánk gombját, elmormoljuk, hogy: „kéményseprőt látok, szerencsét találok”.

A babona kialakulásához hozzájárult a kéményseprők jellegzetes viselet, és tényleg szerencsét hozó tűzvédelmi tevékenysége. Persze lehet, hogy már ahjdanán sem volt egyszerű mesterembert találni a házkörüli munkához, így, aki látott egy kéményseprőt, az már szerencsésnek mondhatta magát.

Négylevelű lóhere

Ritkasága miatt vált szerencseszimbólummá a négylevelű lóhere. Ez a takarmánynövény ugyanis rendszerint három levelű. Akinek van türelme négylevelút keresni a háromlevelű tengerben, annak a kitartás mellett szerencsére is szüksége van. Így lehet mindenki a maga szerencséjének kovácsa.

Patkó

És ha már a kovács szóba került, ne feledkezzünk meg a patkóról sem. Ez nemcsak Európában, hanem Indiában, és az arab nyelvterületen is a szerencse jelképe. Különösen a talált patkónak tulajdonítanak szerencsehozó tulajdonságot. Úgy tartják, hogy aki hétlyukú talált patkót visz haza,a nnak kívánsága teljesül.

A patkót a ház a ház alapjába tették, vagy a küszöbre szegezték, mégpedig kanyarulatával befelé, mert így a szerencsét bevitte a házba. A hiedelem szerint a szerencse kiment, ha a valaki rosszakaratból megfordította a patkót.

Az állatokat a rontástól védte, a szatmáriak a sertésvályúba tették, a nógrádi palócok rászegezték a vályúra. Egyes helyeken úgy vélték, hogy a vad nem bántja a marhát, ha a tűzben patkó van. A patkónak fontos szerepe volt azokban a mágikus eljárásokban is, amelyekkel a tehén elapadt tejét hozták vissza.

Szerencsemalac

A szerencsemalacnak a fülét és a farkát kell meghúzni. Szegénynek úgyis mindegy, hiszen a szilveszteri, újévi vigalmak nagy szomorúságot hoznak a maéacnépség soraiba. Míg a szárnyas elszáll, a hal meg elúszik a sz ember szerencséjével, addig a malac kitúrja azt.

Kalács

A karácsonyi ünnepi asztal fontos tartozéka a kalács. Ennek még a morzsáit is össze kell gyűjteni, és eltenni. Szerencsét hozhat betegség alkalmával. Egyébként fonataival, amely sok domborodó női keblet jelképez, az ember biztosítani szerette volna szerncséjét a termékenységben.

Pók

A pók a magyar néphit szerint szerencsét hozó állat. Akire ráereszkedett, az pénzhez jutott. Ha lány ágya fölött ereszkedett le, a menyasszonyi fátylat szőtte, tehát a lány még abban az évben férjhez ment.

Ha megölték a pókot, az szerncsétlenséget hozott, gömöri hit szerint meg is halt az, aki a kaszáspókot agyonütötte.

További olvasnivalók a szerencséről

Csodavárás közben hajlamosak vagyunk valami rajtunk kívülálló, misztikus tárgytól, dologtól várni a megváltást. A csoda reményével kecsegtető jelképek, kabalák, amulettek, talizmánok sora pedig szinte végtelen. Előzőleg írtam már állati amulettekről és varázserejű növényekről is, de akkor olyan fontos szerencsehozó tárgyak is kimaradtak, mint például a patkó vagy a pocakos Buddha szobor. Most mindezeket is pótolom, itt vannak a legismertebb szerencse szimbólumok, jelképek, amulettek.

Őseink hittek abban, hogy bizonyos növények varázserővel rendelkeznek. A lóheréről mindenki tudja, hogy a szerencse szimbóluma. De mi a helyzet a levendulával vagy a fokhagymával? Azoktól mit várhatunk? Máris mutatom, itt vannak a varázserejű növényi amulettek!

Ősidők óta léteznek praktikák, amelyekkel az emberek megpróbálnak Fortuna kegyeibe férkőzni. Az idők folyamán az egyes növényeket is más-más szimbolikus jelentéssel ruházták fel. Egyesek a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői lettek, mások az egészséget, a békét és a szerelemet szimbolizálják. Bár garantálni semmit nem tudok, mutatok pár mágikus erejű növényt. Ha a hőn áhított szerencsét nem is hozzák meg, légtisztító és párásító hatásukkal hozzájárulnak egészségünkhöz, jó hangulatunkhoz. Itt vannak a szerencsehozó növények!

Exit mobile version