Szent István intelmei a vendégek befogadásáról

Államalapító királyunk, Szent István ezer évvel előtt fogalmazta meg intelmeit fia, Szent Imre herceg felé. A 10 fejezetből álló, nem túl hosszú szöveg VI. fejezete az idegenek, vendégek befogadásáról, velük való bánásmódról szól. Most ennek megfontolandó szavait ajánlom figyelmedbe. Szent István intelmei a vendégek befogadásáról és a gyámolításáról a mai nap emberének is fontos üzenetet hordoznak.

Szent István király a trónörökös Imre herceghez írt szavai a Corpus Juris Hungaricibe felvett első törvény, Szent István első törvénykönyve. Az 1027-ben keletkezett, Admonitiones (Intelmek) című latin nyelvű mű a kor legjelentősebb magyar irodalmi alkotása.

Szent István intelmeinek minden fejezete időtálló és napjainkban is tanulsággal szolgál.

Nézzük az a bizonyos VI. fejezetet a vendégek befogadásáról és gyámolításáról.

Szent István intelmei a vendégek befogadásáról és gyámolításáról

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.

Az Intelmek többi fejezetét az alábbi képre kattintva éred el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük