Bródy János: Hit nélkül – Kőmíves Kelemen

Bródy Jánost korunk egyik legjobb szövegírójának tartom. Dalszövegei zene nélkül is megállják a helyüket, van mondani valójuk. Nem is akár milyen! Az egyik kedvencem a Kőmíves Kelemen rockballadából Bródy János: Hit nélkül című száma.

Bródy János: Hit nélkül - Kőmíves Kelemen balladája

Kőmíves Kelemen története

A Déva várát építő Köműves Kelemen (Kőmíves Kelemen) tragikus történetét az 1500-as évek végéről származó népballadából ismerjük. A ballada hátterében ősi hiedelem rejlik. A középkori emberek babonásan féltek természeti csapásoktól. Úgy gondolták, hogy ha a természeti hatalmak kedvében akarnak járni, akkor állatokat, terményeket, néha emberi életeket kell feláldozniuk.

Déva várát egy magas, meredek hegyre építették Erdélyben. A kőművesek azt hitték, hogy átok ül a váron, azért omlik le mindig, amit fölépítettek. Úgy vélték, hogy az átoktól úgy szabadulhatnak meg, ha valamelyikük feleségét, aki legelőbb megy meglátogatni a férjét, elégetik, és hamvait a vár falába építik.

Kőműves Kelemen asszonya érkezett először a várhoz. Eskűjüket megtartva a kőművesek feláldozták az asszonyt a vár felépüléséért. Kőműves Kelemen, hogy kímélje az anyja iránt aggódó fiát a fájdalomtól, először nem vallotta be neki az igazságot. A fiú nem múló unszolására aztán végül is elárulta a titkot. A fiú nem tudja elfogadni az igazságot és beleehal az édesanyja elvesztése miatt érzett fájdalmába.

Mi ugyan Déva várával kapcsolatban ismerjük a történetet, de több dél-európai vár építéséről is terjed hasonló rémtörténet. Albániában például Rozafa és Kruja várának építéséről is ezt tartják.

Rozafa vára a befalazott asszonyról kapta a nevét. A várat három fivér építette sikertelenül. Rozafának szoptatós kis gyermekével érkezett a várhoz. Arra kérte a testvéreteket, hogy úgy falazzák be, hogy gyermekéről továbbra is gondoskodhasson. Kívánsága az volt, hogy kisfiát a szemével látni, a kezével tartani, a mellével táplálni szeretné. A várfalán egy dombormű emlékeztet a legendára. Szomorú történet a hitről, az akarásról, a feláldozásról, az anyai szeretetről.

Bródy János: Hit nélkül

A dráma megzenésített változata 1982-ben színházban is bemutatásra került. A Kőműves Kelemen címet viselő rockballada szövegét Bródy János, míg zenéjét Szörényi Levente szerezte. Számomra a legütősebb a rockballada hitről szóló dala.

Ha nem hiszed, hogy érdemes
Miért kezdted el
Ha nem hiszed, hogy sikerül
Miért vállaltad fel
Ha nem hiszed, hogy megéri
A fáradságodat
A korlátok közt miért keresnél
Mindig kiutat

Ha nem hiszed, hogy érdemes
Miért indultál el
Ha nem hiszed, hogy sikerül
Miért nem adtad fel?
Ha nem hiszed, hogy megéri
A szenvedéseket
Miért nem dobod el magadtól
Ezt az életet

Refr.: Nem lehet, nem lehet
Értsétek meg, nem lehet
Hit nélkül sem alkotni
Sem élni nem lehet
Nem lehet, nem lehet
Értsétek meg, nem lehet
hit nélkül, sem alkotni
Sem élni nem lehet

Ha nem hiszed, hogy érdemes
Miért mozdul kezed
Ha nem hiszed, hogy sikerül
Magad vagy ellened
Ha nem hiszed, hogy megéri
Hunyd le a szemed
És fordulj el, vagy fordulj fel
Hogy eltemessenek

Refr.: Nem lehet, nem lehet
Értsétek meg, nem lehet
Hit nélkül sem alkotni
Sem élni nem lehet
Nem lehet, nem lehet
Értsétek meg, nem lehet
hit nélkül, sem alkotni
Sem élni nem lehet.

Teljesen egyetértek a Bródy János szavaival. „Hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet.” A céljaink eléréséhez mindig hinni kell. Kinek miben vagy kiben. Mindenkinek abban, ami a legtöbb erőt, bátorítást, hitet tudja nyújtani számára. Hinni másokban. Hinni magunkban!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük