Site icon Virágot egy mosolyért

Állati babonák – hiedelmek állatokkal

Miért pont az állatokhoz ne kapcsolódnának babonák, hiedelmek, hisz ősidők óta együtt élnek az emberekkel? Biztos vagyok benne, hogy Te is kapásból tudsz mondani pár állatokhoz kapcsolódó hiedelmet. Ha más nem is, a fekete macskás minden bizonnyal azonnal beugrik. Az állati babonák pont úgy működnek, mint az egyéb hiedelmek. Összeszedtem a legnépszerűbbeket, de azt mindenki döntse el maga, hogy hisz-e ezekben az állati babonákban és hogy cselekszik az évszázados megfigyelések tudatában.

Mi a babona?

„A babona vagy hiedelem szűkebb értelemben olyan, a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami (tévesen) közvetlen (ok-okozati vagy jel-jelöleti) összefüggést tulajdonít ilyen viszonyban valójában nem álló dolgoknak, az események mozgatóiként sokszor természetfölötti erőket elképzelve. Tudományos vizsgálata többek között a néprajz és a szociálpszichológia feladata.

Tágabb (de a köznyelvben inkább csak az újkortól kezdve terjedő) értelemben a „babona” szó jelentése egyszerűen tévhit.” – írja a wikipédia.

Állati babonák

Már régóta úgy tartják, hogy a fekete macska szerencsétlenséget hoz. De az is közismert, hogy a népbabona szerint a kuvik a halálmadár, a bagoly a tudós, a fecske és gólya szerencsét hoz a házra. De nézzünk is pá további hiedelmet!

Béka

Kutya

Macska

Madár

Méh

Pók

További babonás olvasnivalók

A számok áthatják mindennapjainkat. Nincs is olyan órája a napnak, amelyikben ilyen vagy olyan formában ne találkoznánk számokkal. Elég csak a pénzre, az órára vagy a kilométer kövekre gondolni. A számok jelentése régóta izgatja az emberiséget. Vannak bűvös számok, amikhez babonák társulnak jó és rossz jelentés tartalommal.

Számok jelentése 1-5-ig, hozzájuk fűződő babonák

Számok. számok és számok. Valamilyen formában szinte minden percben találkozunk velük így vagy úgy. Jelentés tartamuk elsősorban az egyjegyű számoknak van. A múltkor már átvettük a 0 és 5 közé eső számok jelentését, ideje hát folytatni a sort. Most itt van a számok jelentése 6-10-ig.

Csodavárás közben hajlamosak vagyunk valami rajtunk kívülálló, misztikus tárgytól, dologtól várni a megváltást. A csoda reményével kecsegtető jelképek, kabalák, amulettek, talizmánok sora pedig szinte végtelen. Előzőleg írtam már állati amulettekről és varázserejű növényekről is, de akkor olyan fontos szerencsehozó tárgyak is kimaradtak, mint például a patkó vagy a pocakos Buddha szobor. Most mindezeket is pótolom.

Év elején sokan megfogalmazzák a kívánságaikat, vágyaikat. A szerencsehozó talizmánok, amulettek segíthetnek, hogy könnyebben valóra is tudjuk váltani őket. Ehhez összegyűjtöttem a legnépszerűbb állati talizmán és amulett figurákat.

Exit mobile version