Ha mesterien készített hímes tojásokat nem is tudunk készíteni, azért megtölthetjöük a kosarunkat szép, természetes anyagokkal színezett tojásokkal. A hagyományos tojásfestés egyszerű technika, amit nagyszüleink a kertben található növényekkel végeztek a húsvéti hímestojások elkészítéséhez. Ők még rá voltak kényszerítve arra, hogy az otthon elérhető növényeket használják a húsvéti tojások színesítésére, díszítésére. Napjainkban hatalmas a választék tojásfestékekből, ennek ellenére egyre népszerűbb a természetes színezésű húsvéti tojások készítése. A tojásfestéssel való bíbelődés kitűnő családi program, a nagyanyáink praktikáit követve igazi közös móka. Amellett, hogy elmondom, milyen növényeket érdemes használni a színes tojások festéséhez, néhány gyakorlati tanáccsal is segítem, a környezetbarát módon készülő hímestojások elkészítését.
A húsvét változó időpontja ellenére igen népszerű, a régi hagyományokat hazánkban talán Hollókőn őrzik leginkább. A húsvét jelképei közül az egyik legfontosabb a festett tojás vagy más néven hímestojás, a húsvét kapcsán a locsolkodás mellett ez az első, am rögtön az ember eszébe jut.
Hagyományos tojásfestés lépései
- fehér héjú tojásokat szerezz be, mert ezeken jobban érvényesülnek a színek, jobban befogja a fetsék,
- főzd meg a tojásokat, vagy fújd ki a tartalmukat, hogy ne legyenek sérülékenyek vagy romlottak,
- mosd le alaposan a tojásokat, zsírmentesítsd a felületét, hogy a festék jobban megtapadjon majd,
- tedd be a festőnövényt a vízbe és főzd 20-30 percig,
- tegyél 3-4 evőkanálnyi ecetet minden fél liter vízhez, ez segít majd, hogy intenzívebb legyen a festék a tojáson,
- tedd a tojásokat a színes folyadékba és hagyd benne a kívánt szín eléréséig, ehhez általában 20-40 perc kell, intenzívebb színhez hosszabban hagyd a lében a tojásokat,
- töröld szárazra a színes tojásokat,
- olajos vagy zsíros vattával vagy szalonnabőrrel kend át a tojásokat, ettől szép fényesek leszenk.
Hagyományos tojásfestés növényei
Tojásfestéshez minden olyan növény megfelelő, ami lédús és élénk színű. De nézzük, melyik növény milyen színű tojásokat eredményez.
Halvány zöld: spenót, fű, csalán levél, sárgarépa zöldje, egy csopornyi zöldet aprítsunk fel, majd mozsárban törjük meg, és fél liter vízben forraljuk fel. 30 perces főzés után hagyjuk kihűlni, és ezután tegyük bele a tojásokat.
Barna: lilahagyma héj
Vöröses barna: vöröshagyma héj, a külső száraz, rézszínű levelek kell használni, nagy mennyiség kell belőle, érdemes hetekig gyűjteni. A leveleket forraljuk fel vízben, és 30 percen át főzzük, majd beletesszük a tojásokat. Minél tovább tartod a vízben, annál sötétebb színt kapsz. Jó erős, kihűlt csipkebogyóteába is áztathatjuk a tojásokat, így rózsaszín árnyalatuk lesz.
Ciklámen, lila: cékla, fél liter céklaléhez keverjünk 1 evőkanál ecetet és forraljuk fel, majd15 percig lassú tűzön főzzük. Céklával a halvány ibolyától a mélyvörösig érhetünk el színt.
Narancssárga: pitypang gyökere, pirospaprikát keverve hozzá erősíthető a szín
Tejeskávé: kávé
Halvány sárga: Maté tea
Sárga: sárgarépa és kurkuma, 2-3 reszelt répához egy evőkanál kurkuma kell és fél liter víz, majd forraljuk fel. Ha csak kurkumát használnál, akkor 2 dl meleg vízhez 2 teáskanál kurkumát és fél evőkanál ecetet tegyél, és kis ideig főzd. Kamillázal zöldessárgára, piros paprikával narancssárgára festhetünk. Aranysárga pedig a hideg vízben kevés vöröshagymahéjjal együtt felforralt tojás lesz.
Rózsaszín: lila káposzta, itt különösen fontos az ecet, mert anélkül kék lesz, a tojásokat be kell bugyolálni káposztalevelekbe és 10 percig forralni, majd a lében kihűteni.
Kék: lila káposzta ecet nélkül, az apróra vágott káposztára annyi vizet öntsünk, hogy ellepje. Fél órát főzzük, és egy napig állni hagyjuk. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi.
Fekete: diólevél
Kékes lila: áfonya, a gyömölcsöt zúzzuk össze, és vízzel felengedve forraljuk fel. Kevés lilahagyma héllyal keverve levendulaszint kapunk.
Tipp: Szép mintázatú lesz a hagymahéjban főtt tojás, ha a nyers tojásokra lóhere, rózsa, stb mutatós leveleket szorítunk harisnya darabbal. Mire megfő a tojás, szépen beszíneződik a tojáshéj, és világosabban kirajzolódik a levélmintázat. Még melegen érdemes zsírral megkenni.
A természetes anyagokkal festett tojásokat bátran elfogyaszthatjuk. Sőt attól sem kell félni, hogy a hagymahéjjal festett tojás hagyma ízű lesz!