Site icon Virágot egy mosolyért

Adventi vasárnapok dátuma 2022-ben

Az adventi vasárnapok nem fix dátumúak, minden évben más időpontra esnek. Annyi azonban biztos, hogy november 27 és december 24 közötti négy egymást követő vasárnapon ünneplünk és gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún. 2022-ben az első első adventi vasárnapot november 27-én tartjuk és mutatom a többi adventi vasárnap dátumát is.

Adventi vasárnapok 2022-ben

Az adventi időszak kezdetének kiszámítása egyáltalán nem bonyolult, ha tudjuk a fő szabályokat.

Adventnek a karácsony előtti várakozás időszakát hívjuk. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és karácsonykor, december 24-én ér véget. Az advent vége ugyan fix dátum, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy az a hét melyik napjára esik. Mivel a december 24-i Szenteste előtti lévő 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Advent első vasárnapja minden évben a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből következik, hogy advent első vasárnapja csakis november 27. és december 3. közé eshet.

A negyedik és egyben utolsó adventi vasárnap pedig csakis december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Így az a fura helyzet áll elő, hogy utolsó adventi hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik, vagy akár egy teljes hét is, ha az advent utolsó vasárnapja december 18-a.

Az adventi kalendáriumok nem az adventi vasárnapokhoz igazodnak, azok mindig 24 ablakot tartalmaznak és december 1 és 24 között kell az ablakokat nyitogatni.

Advent vasárnapok dátumai 2022-ben

Advent első vasárnapja 2022-ben: november 27.

Advent második vasárnapja 2022-ben: december 4.

Advent harmadik vasárnapja 2022-ben: december 11.

Advent negyedik vasárnapja 2022-ben: december 18.

Exit mobile version