Site icon Virágot egy mosolyért

A tizennégy segítőszent

A tizennégy segítőszent (lat. Quatuordecim Auxiliatores, Quattuordecim Advocati, ném. Vierzehn Nothelfer) a Krisztus utáni első századok keresztény vértanúi. A hagyomány szerint ezek a szentek a haláluk előtt ígéretet kaptak Istentől, hogy a hozzájuk fordulókat nagy bajokban megsegíthetik. De kik ezek és miben segíthetnek?

Kik a segítőszentek? 

A tizennégy segítőszent (lat. Quatuordecim Auxiliatores, Quattuordecim Advocati, ném. Vierzehn Nothelfer): az első századok keresztény vértanúi, akiket együtt hívnak segítségül. A hagyomány szerint ezek a szentek a haláluk előtt ígéretet kaptak Istentől, hogy a hozzájuk fordulókat nagy bajokban megsegíthetik.

A tizennégyes szám valószínűleg az apostolokra utal (a tizenkettő + Pál és Barnabás), akik közbenjárását együttesen is kérték.

Tiszteletük német nyelvterületeken és az azokkal szomszédos országokban, a középkorban, a XIII-XIV. században terjedt. A kremsi oltáron szerepelnek először, melyet 1294-ben Konrád passaui püspök említett. Tiszteletük és kultuszuk különösen az 1348-as pestis után virágzott.

Általában egy központi alak (Szűz Mária vagy egy helyi szent) körül ábrázolják őket. Első ábrázolásuk a 14. század első feléből a regensburgi domonkos templom freskóján maradt ránk. Híres németországi búcsújáró helyük Vierzehnheiligen (Frankenthal), templomát 1719-ben szentelték fel.

Magyarországon a 15. században tűnt föl a tiszteletük. Oltáruk készült 1483-ban Kassán, 1494-ben Csegöldön, 1509-ben Kelénpatakon. Oltárkép készült Liptószentmártonban, Lőcsén, Besztercebányán, Garamszentbenedeken. 1539-ben a budavári Szent Magdolna-templomban kápolnát készítettek nekik.

Tiszteletük a 16. században megszakadt, a 18. századi német bevándorlók azonban magukkal hozták. Ezután oltárt emeltek a segítőszenteknek például Győrszigetben, Győr-Újvárosban, Bodajkon, Nagytevelen és Siklóson. Kápolna készülz például Etyeken, Zsámbékon, Vörösváron, Soroksáron, Hajóson. 

Ebben segít a tizennégy segítőszent 

Helyenként Dénes helyett Miklós püspök, Erazmus helyett Lénárd, Euszták helyett Hubert, Pantaleon helyett Rókus, bármelyik helyett Libérius szerepelhet a segítőszentek között. Itáliában 15. segítőszentként Magnus, másutt György mellett Sebestyén és Mór, Pantaleon mellett Lukács, Kozma és Damján jelenik meg.

Exit mobile version