Site icon Virágot egy mosolyért

Téli fűszerek, amelyekért hálás lesz az immunrendszerünk

A téli napok megszépítői és igazi gyógyítói illatos immunerősítő fűszerek. Nem csak ételízesítésre és hangulatjavításra kiválóak, hanem gyógyhatásuk miatt is ajánlott fogyasztani őket. Ízletesek, igen egészségesek, hálás lesz értük az immunnrendszerünk, ezért érdemes minél több ételbe csempészni belőlük.

Immunerősítő fűszerek az egészségért

Szegfűszeg

A szegfűszeg jellegzetesen zamatos, kissé csípős ízű fűszer, a még ki nem nyílott bimbókat szárítják ki. Antibakteriális tulajdonságáról ismert. Enyhíti a torokfájást, mérsékli a száraz köhögést, emellett hatásos gyulladáscsökkentő is.

Pikáns mártásokhoz, kompótokhoz, húspácokhoz, mézeskalácshoz, forralt borhoz, puncshoz, süteményekhez használjuk.

Kurkuma

A kurkuma sokoldalú keleti győgynövény. Tele van flavonoidokkal,csökkenti a gyulladásokat, serkenti az immunrendszer működését és vírusölő tulajdonságokkal is bír.

Cayenne-bors

A cayenne-bors erős antioxidáns hatásáról ismert. A pikáns csiliőrlemény természtes fájadalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként is működik.

Fahéj

A fahéj szintén kiváló gyulladáscsökkentő. A megfázás tüneteit is segíthet legyőzni a melengető fűszer. Mi több, a vlrcukorszint normál szinten tartásához is hozzájárul.

Édeskés íze jól illik tortákhoz, desszertekhez, a mézeskalács-fűszerkeverék egyik alapösszetevője. Az ázsiai konyhában rizses és húsos ételekhez is használják.

A karácsonyi vásárok kedvencei, a forralt bor és a puncs is elképzelhetetlen fahéj nélkül.

Nagyon jól passzol a kávé ízével is. Gyakran szórják a kávén lévő tejhab vagy tejszínhab tetejére ízesítésként. Érdemes kipróbálni azt, hogy a kávépor tetejére teszünk egy teáskanálnyi fahéjat és azzal együtt főzzük le a kávét. Így eg kellemes aromájú kávét kapunk.

Exit mobile version