Site icon Virágot egy mosolyért

Fehérvasárnap – húsvét utáni vasárnap és a komatál

A húsvéti ünnepkör utolsó napjának a húsvétot követő első vasárnapot tekintjük, ami a fehérvasárnap nevet viseli. Elsősorban Somogy és Zala megyében, valamit a palócok körében volt népszerű szokás ezen a napon a komatál-küldés. Fehérvasárnapon, más néven Komálóvasárnapon vagy Márkálóvasárnapon fiatal lányok komatálat vagy más néven mátkatálat küldtek a kiszemelt fiúnak. Előfordult az is, hogy fiúk küldték egymásnak barátságuk jeleként. A komatálat küldők egymást testvérré fogadták, sírig tartó barátságot kötöttek, mátkának vagy komának fogadták egymást.

Fehérvasárnap – húsvét utáni vasárnap

A húsvéti ünnepkör kezdetét ahúsvét előtti vasárnaptól, a virágvasárnaptól számíthatjuk. A húsvéti  szokások ettől az időponttól a húsvét vasárnapot követő fehér vasárnapig, illetve az ezt követő hétfőig tartó periódusban helyezkednek el.

Fehérvasárnap (latinul Dominica in albis, az ünnepi introitus alapján: quasi modo-vasárnap, a magyar néphagyományban: mátkálóvasárnap, komálóvasárnap) húsvét utáni, vagyis húsvét nyolcadát (a fehérhetet) záró vasárnap, amelyet a II. vatikáni zsinat óta húsvét második vasárnapjának nevez a katolikus egyházi naptár. Nevét onnan kapta, hogy a nagyszombaton keresztelt katekumenek ezen a napon vehették le a fehér ruhát, amelyet egy héten át viseltek.

II. János Pál pápa erre a napra tette az isteni irgalmasság vasárnapjának ünnepét.

A nap neve a keleti katolikus egyházaknál tamásvasárnap, szakrális tartalma a halottakról való megemlékezés, a „halottak húsvétja” volt. -olvasható a wikipédiában.

Mi az a komatál?

A húsvétra következő fehérvasárnapon volt szokásos a komatálküldés. A komatál tartalma rendszerint a húsvétről megmaradt maradék volt. A sonkát, húsvéti tojást, kalácsot és kis üveg italt énekelt vagy mondott köszöntő kíséretében adtak át. Egyes helyeken az ajándékot kapó kivett a tálból egy húsvéti tojást és helyette két másikat rakott a tálba. Más tájakon az egész tálat elvették és helyébe egy másik tálat adtak.

Ezt a komatálat ma már inkább csak az ország egyes részein, Dunántúlon, főleg Somogy és Zala megyében és a palócoknál ismerik. A komatál- vagy mátkatálküldést főként fiatal lányok gyakorolták, de előfordult az is, hogy leány fiúnak küldte, vagy fiúk egymásnak küldték. A komatálat küldők egymást testvérré fogadták, sírig tartó barátságot kötöttek, s ezután magázták és komának, a lányok pedig mátkának nevezték egymást.

Komatálas köszöntő

Komatálat hoztam,
Fel is koszorúztam,
Koma küldte komának,
Hogy váltsa ki magának.
Ha nem váltja magának,
Küldje vissza komának.

Exit mobile version