Site icon Virágot egy mosolyért

Rozmaring szimbólumrendszere

A rozmaring az egyik legősibb gyógynövényünk. Rendkívül gazdag szimbólumrendszere miatt kivételes helyet foglal el a gyógynövények között. A 14. században belőle készült a világ első parfümjének tartott Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize.

Rozmaring szimbólumrendszere

A rozmaring a Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában a száraz, sziklás partvidékeken honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer- és gyógynövény. Népies nevei rozmarin és antosfű.

Az emlékezés, odaadás, tisztaság, újjászületés, hűség, a lányok tisztaságának jelképe és szerelemvirág is egyben. Az ókori görögök és rómaiak azt tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát.

Egy ősi mondás szerint “Ahol rozmaring virágzik, ott az asszony az úr a háznál”. Sok helyütt a megbánás szimbólumaként a bírósági tárgyalótermekben a vádlottak padjára helyezték. A magyarság virágai között a rozmaring a rózsa mellett a legkedveltebb szerelmi szimbólum. Népdalokban, parasztfaragásokon és ruhadíszeken is jelen van.

Régen a lakodalmakban a násznép egy színes szalaggal átkötött rozmaring szálat tűzött a ruhájára.

A rozmaringot illatszerként is felhasználták. Az ókorban is a tömjént helyettesítették vele, akinek nem tellett a drága tömjénre, az a tömjénillatú rozmaringgal áldozott az isteneknek. Erős illata miatt hazánkban a halottak ravatalozásánál és temetésénél is használták azokban az időkben, amikor még nem voltak hűtőházak.

Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize

A 14. században hódította meg a világot az Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize, aminek fő alkotóeleme a rozmaring. A szert egy máig ismeretlen alkimista rozmaring és alkohol desztillációjával készítette Károly Róbert magyar király felesége, Piast Erzsébet részére. A királyné köszvényben szenvedett, de folyamatos használata során teljesen felépült betegségéből és élettel teli lett.

Egyes források szerint végtagjait kenegette vele, mások szerint megitta, megint mások szerint fürdővizéhez adta. A királynő varázslatos átalakulásának hála pedig, amint a lengyel király meglátta, rögtön megkérte a 72 éves Erzsébet kezét.

Az Európa szerte híres illóolajos oldatot innentől kezdve köszvényes betegek kezelésére használták, és hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon.

Exit mobile version