Site icon Virágot egy mosolyért

Miniszobrot kapott a népszerű virágárus házaspár Pasaréten

Újabb miniszoborral gazdagodott Budapest. Kolodko Mihály szobrászművész ezúttal egy népszerű virágárus házaspár egykori bódéjának helyén kialakított emlékhelyhez alkotott apró figurákat. A közkedvelt pasaréti virágárusok, Aranka néni és Béla bácsi aprócska alakja egy hatalmas virágszár közepén csücsülve emlékeztet az elmúlt évtizedekre és életünket megszépítő apró örömökre.

Virágárus házaspár miniszobra Pasaréten

Évtizedekig a Pasaréti tér meghatározó építménye volt egy apró virágosbodó, ahol Patz Béla és neje Aranka néni árulta virágait. A köztiszteletben álló házaspár halálával a bódét lebontották és emlékhelyet alakítottak ki a helyén.

Patz Béla 89 éves korában, 2021 februárban hunyt el Covid-fertőzésben. Halála után a környék lakói virágokkal és mécsesekkel emlékeztek a legendás virágárusra és feleségére, akik évtizedeken át tették szebbé és vidámabbá a környékbeliek életét.

Rögtön elindult a közös gondolkodás arról, hogy lehetne méltóképpen megemlékezni Béla bácsiról és kilenc évvel korábban elhunyt feleségéről, Aranka néniről.

A kerületi Facebook-csoportban ötleteltek arról, hogy miként tudnák megőrizni a pasaréti virágárus házaspár emlékét. A kezdeményezők Őrsi Gergely polgármesterrel arra jutottak, hogy a bódé Aranka néni és Béla bácsi nélkül „már sosem lehetne ugyanolyan”, ezért a lebontása és egy emlékhely kialakítása mellett döntöttek.

A csodálatos miniszobrairól híres Kolodko Mihály szobrászművészt kérték fel a műalkotás készítésére. A hatalmas virágszáron ülő aprócska virágárus pár szobor azt üzeni az arra járóknak, hogy milyen sokat jelentenek az apró gesztusok, amik boldogabbá teszik mindennapjainkat.

Aranka néni és Béla bácsi szobrának megalkotása – videó

A szobrászművész youtube oldalán egy videó is látható a miniszobor megalkotásáról

Exit mobile version