Site icon Virágot egy mosolyért

Mikor lesznek a tízmilliószoros napok 2023-ban?

Van egy jó hírem: tízmilliószoros napok 2023-ban is lesznek. Ráadásul pont úgy, mint minden évben nem kevesebb, mint négy. A buddhizmus szent ünnepei, a tízmilliószoros napok külön alkalmat adnak arra, hogy világnézettől függetlenül jót tegyünk, hálásak legyünk mindazért, amit az élettől, a sorstól, az univerzumtól, az istentől vagy hívjuk bárhogy kaptunk. Mutatom 2023 tízmilliószoros napjainak dátumát, hogy időben felkészülhess a kivételes napokra.

Tízmilliószoros napok 2023-ban: a legfontosabb tudnivalók

A tibeti buddhista naptár legfontosabb dátumai a Buddha életeseményeihez kapcsolódó tízmilliószoros napok. A minden évben más dátumra eső négy különleges napon az energiák és a teremtő erő szokszorozódnak. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószoros teremtő erővel hatnak ezeken a napokon. A Buddha és a Dharmacsakra napoknak is hívott napokon a jó és a rossz dolgok egyaránt hatványozódnak.

2023. március 7, kedd: a Chötrül Düchen, a Csodák, illetve a vajmécsesek ünnepe. Vajból készült mécseseket, apró gyertyákat gyújtanak, és Buddha csodatévő tetteit idézik fel.

2023. június 4, vasárnap: Saka Dawa Düchen, A születés, a megvilágosodás, a halál évfordulója. Ezen a napon Buddha születésnapját ünneplik meg, valamit azt a jeles eseményt, amikor Sziddhárta herceg 35 évesen megvilágosodott, és megszabadult földi szenvedéseitől.

2023. július 21, péntek: a Chokhör Düchen, magyarul Imakerék ünnepe. Buddha első szent beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek a hívek. A legenda szerint Buddhát az istenek kérték fel az emberek tanítására.

2023. november 4, szombat: Lhabab Düchent, a Mennybemenetel ünnepe. A legenda szerint Buddha köszönetet mondott édesanyjának, mert megszabadította őt a szánszára, vagyis a születés és a halál körforgásától. Mennybe szállt az istenek közé, ahonnan később visszatért, és tanította az embereket.

Az egyes napokról külön cikkekkel is megemlékezem majd.

Exit mobile version