Site icon Virágot egy mosolyért

Májusfa állítás népszokása

Míg Magyarország északkeleti részén májuskosarat ajándékoznak a legények a fiatal lányoknak, addig az ország más részein a májusfa állítás a szokás. Április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vágták ki és díszítették fel színes szalagokkal a kiszemelt leány háza előtt a sudár nyárfát vagy nyírfát. A szép udvarlási szokás napjainkban falu helyen is egyre ritkább.

Májusfa állítás legendái

A májusfa a természet újjászületésének és a szerelemnek a szimbóluma, az Európa-szerte ismert, évszázados zöldágkultusz része. Magyarországon nyírfát, míg Erdélyben fenyőfát visznek a fiatalemberek az eladós sorban lévő lányok házához.

A májusfa állítás eredetére vonatkozóan több vallálos eredtű legenda is ismert.

Az egyik történet szerint egyszer 72 tanítvány tanítani ment. Volt köztük egy szent életű lány is, de a többiek nem hitték el róla, hogy ártatlan. Azt mondták a hitetlenek, hogy elhiszik a leányártatlanságát, ha a földbe szúrt száraz gally reggelre kizöldül. A fa május hajnalára kihajtott.

A másik legenda szerint az első században élt Fülöp és Jakab apostolok térítő útján Valburga nevezetű szűz leány volt a segítőtársuk. A leányt a pogányok megrágalmazták, Ő azonban, hogy a gúnyolódókat megszégyenítse, vándorbotját letűzte a földbe, letérdepelt elé és imádkozni kezdett. Fohászára a száraz fa a pogányok szeme láttára kizöldült. A legenda alapja az, hogy több évszázadon át, egészen 1955-ig, az egyházi kalendáriumban ugyanarra a napra, május elsejére esett a két apostol és szent Valburga emléknapja. Valójában soha nem találkoztak életükben, mert Valburga 700 évvel később élt.

Hogy állították és bontották le a májusfát?

A májusfát vagy májfát a legények csoportosan állítottak, az udvarló legény vezetésével. Egyes községekben a rokonlányoknál is állítottak májusfát a legények. Többnyire a kerítésoszlophoz rögzítették, ritkábban a földbe ásták. Általában színes szalagokkal díszítették, gyakran került rá egy üveg bor is.

Gyakran a falunak is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte. A májusfát legtöbbször pünkösdkor vagy május utolsó szombatján bontották le. Ugyanaz a fiúcsapat döntötte le a fát, aki felállította, sokszor csak ilyenkor vált nyilvánvalóvá a kiszemelt lány számára a titkos hódoló kiléte. A bor pedig azé lett, aki fel tudott mászni érte. Nem volt ritka, hogy tréfából az üvegbe bor helyett paprikás vizet öntöttek.

Exit mobile version