Site icon Virágot egy mosolyért

Augusztus 20 az új kenyér ünnepe is

Napjainkban augusztus 20-án elsősorban az államalapításra és az államalapító Szent Istvánra emlékezve ünneplünk. A rendszerváltás előtt inkább Alkotmány ünnepének vagy új kenyér ünnepének hívták ezt a napot. De hogyan és miért is lett az új kenyér ünnepe?

Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Augusztus 20-a Magyarország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, melyen több dolgot is ünneplünk:

Szent István király, eredeti nevén Vajk, a magyar történelem legnagyobb alakjai közé tartozik. Ő az a vezető, aki a magyar törzsek vándorló népéből erős keresztény királyságot hozott létre, amely a középkori Európa részévé vált. István szilárd alapokat fektetett le, amelyek meghatározták a magyar nemzet sorsát és helyét a történelemben.

I. István királyról már életében is terjedtek legendák. Az 1038. augusztus 15-i halála után után ezek csak gyarapodtak. I. (Szent) László királyunk javaslatára 1083. augusztus 20-án a fiatalon elhunyt fiával, Imre herceggel és annak nevelőjével, a mártírhalált halt Gellért püspökkel együtt szentté avatták.

Augusztus 20 az új kenyér ünnepe is

A második világháború után nem volt kívánatos Szent Istvánt ünnepelni, ezért vált augusztus 20-a a hajdani aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. Az aratás zárásaként  miniszteri felhívásra 1901-ben kezdtek ünnepségeket tartani. Ezt felelevenítve lett augusztus 20-a az aratás és friss búzából készített új kenyér ünnepe.

A búzából őrölt liszt mindig is az egyik legfontosabb konyhai alapanyag volt. A legszegényebb családok kamrájából sem hiányozhatott. Belőle készül a házi gyúrt tészta, ami régen is az egyik legolcsóbb, ugyanakkor laktató ételnek számított. Frissen és szárított formában is fogyasztották, szárítva a pásztorok kedvencének, a slambucnak is az egyik alapanyaga volt.

A kenyér, mint az egyik alapélelmiszer az egyházi szimbolikában is jelentős helyet foglal el. A kenyér és só az élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumai. „Isten áldása” névvel is szokás emlegetni, a termékenység, a bőség szimbóluma, ugyanakkor áldozati étel is.

A kenyér mindig nagy becsben volt, nem volt szabad rálépni, eldobni. Ha leesett a földre, meg kellett csókolni, de legalább ráfújni. Karácsonykor még az asztalterítőt sem volt szabad lerázni, gyűjtögetni kellett a karácsonyi morzsát.

A kenyeret régen mindig kovásszal készítették, kemencében sütötték. Azok, akiknek nem volt kemencéjük, összeállították a tésztát és elvitték a „bérsütödébe”. A kovászt nem volt szabad kölcsönadni, a tésztát dicsérni.

Az esküvő után az ifjú párt kenyérrel és sóval kínálták. A közösen elfogyasztott falatka azt szimbolizálta, hogy együtt osztoznak az élet örömeiben és bánataiban is. Az új házba vitt kenyér és só a háziak jólétét hivatott biztosítani. A szláv népeknél még ma is előfordul, hogy kenyérrel és sóval köszöntik a vendéget.

Magyarországon a kenyér legfontosabb alapanyaga hagyományosan a búza, ebből készül a fehér kenyér. Rozskenyeret elsősorban a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, a Duna–Tisza közén és a Nyírségben készítettek. Székelyföldön igen kedvelt az árpából és kukoricából készített kenyér. De ne feledkezzünk meg az erdélyi pityókás (burgonyás) kenyérről sem. A durumbúzás kenyér napjaink nagy slágere.

Az augusztusi koszorúzáshoz, ünnepségekhez gyakran gabonakoszorút készítenek, amit nemzeti szalaggal kötnek át.

A kenyér életünkben betöltött szerepének fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg közmondás, szólás, ami a kenyérrel kapcsolatban született. Az új kenyér ünnepére ezekből válogattam.

Exit mobile version