Site icon Virágot egy mosolyért

Környezetvédelmi Világnap – június 5

1972 óta június 5-e a Környezetvédelmi Világnap (World Environment Day). A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Környezetvédelmi Világnap létrejötte és célja

1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét Környezetvédelmi Világnappá (World Environment Day) nyilvánította.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

Fő konkrét célkitűzések:

A június 5-i világnap a legnagyobb nemzetközi nap ebben a témában. Az ünneplést 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) koordinálja. A világnap központi hivatalos eseményeinek minden évben más ország ad otthont.

2022: #OnlyOneEarth – csak egy Földünk van

2022-ban a világnap házi gazdájának szerepét Svédország tölti be. Az idei rendezvények globális szintű kollektív, átalakító hatású cselekvésre,a bolygónk megünneplésére, védelmére és helyreállítására hívják fel a figyelmet.

A #OnlyOneEarth nevet viselő kampány mottója

Az univerzumban galaxisok milliárdjai vannak,

a galaxisunkban bolygók milliárdjai vannak,

de Földből csak egy van.

A világnap kapcsán világszerte környezetvédelmi programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek.

Magyarországon elismerések és díjak is kiosztásra kerülnek (Környezetünkért Díj, Környezetünkért Emlékplakett, Miniszteri Elismerő Oklevél, Zöld Toll díj)

Exit mobile version