Site icon Virágot egy mosolyért

Keresztnév választás szempontjai

Mindenki szeretné, ha egyedi, különleges lenne a gyermeke, ezt már a névválasztással is kifejezi. Mielőtt nagyon elkapna bennünket a hév, érdemes néhány dolgot végig gondolni és figyelembe venni, már csak a gyermek érdekében is. Itt vannak a keresztnév választás szempontjai.

Keresztnév választás szempontjai

Legfontosabb, hogy ne felejtsük, a nevet felnőttként is viselni kell a mostani aranyos csöppségnek. Biztos, hogy örülni fog, ha egy komoly állásinterjún Pintyőkének szólítják majd?

A keresztnév választásnál jó, ha figyelünk a családnév és az utónév együttesének szépségére, jó hangzására, ritmusára. Ha a keresztnév és a vezeték név nincs összhangban, könnyen nevetségessé, gúnyolódás tárgyává válhat.

Még napjainkban is gyakori a szülő, keresztszülő, barát, vagy példakép utónevének átvétele, vagy a születéskori névnap szerinti névadás. A jóhangzás fontosabb azonban ezeknél a társadalmi szempontoknál. Jó megoldás lehet ilyen esetben a két keresztnév. Ilyenkor a második név a társadalmi példakép alapján kívánt név, és az első utónév teremti meg a jó ritmusú átmenetet a vezetéknév és a keresztnév között.

Keresztnév választásnál kerülendő

Jó választás, ha vezeték név kezdőbetűjével kezdődik az utónév is, különösen, ha ezek passzolnak egymáshoz.

Exit mobile version