Pilinszky János: Őszi vázlat

Pilinszky János: Őszi vázlat című verse már a sokadik vers, amit megosztottam itt a blogon a harmadik évszakunk szépségéről. Mint a többi vers is, ez is érinti az elmúlás kérdését is.

Pilinszky János: Őszi vázlat

Pilinszky János: Őszi vázlat

A hallgatózó kert alól
a fa az űrbe szimatol,
a csend törékeny és üres,
a rét határokat keres.

Riadtan elszorul szived,
az út lapulva elsiet,
a rózsatő is ideges
mosollyal önmagába les:

távoli, kétes tájakon
készülődik a fájdalom

További versek az őszről

Radnóti Miklós: Október című verse az ősz varázsát hozza elénk a hulló levelek vibráló színeivel és az ősz nyugodt hangulatával. Radnóti mellett azonban több más költőnk is eleganciával szólt az év ezen időszakához kapcsolódó melankóliáról és nosztalgiáról, kiemelve az évszakok változásában rejlő szépséget és mélységet. Teszteld magad, hogy mennyire ismered a magyar költők őszről írt sorait!

Gedeon Ferke: Őszi vers című költeményével kívánok napsugaras, vidám őszi napokat nemcsak az idősebb korosztálynak.

Wass Albert: Őszi csokor verse egy újabb őszi vers a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakjától.

Ma nyár búcsúztató versek közül válogattam, mutatom is a kedvenceimet. Lehet, hogy léteznek ezektől szebbek is, de számomra ezek a favoritok.

Weöres Sándor (Szombathely, 1913. június 22.– Budapest, 1989. január 22.) Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, író, műfordító, filozófus, irodalomtudós, muzeológus. 1970-ben és 1971-ben is irodalmi Nobel-díjra jelölték, a rangos elismerésre mindkét alkalommal Kibédi Varga Áron, az amszterdami egyetem francia irodalom tanszékvezető tanára terjesztette fel. A díjat végül egyik évben sem neki ítélték. Weöres Sándor: Ballada három falevélről című verse az elmúlás feletti elmélkedés.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük