Nyerj páros belépőt az őszi kaktusz kiállításra!

Az ELTE Füvészkertben 2022. szeptember 9 és 11 között megrendezésre kerülő őszi kaktusz kiállítás középpontjában mexikó csodái, az Astrophytumok lesznek, melyeket köznyelven csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is hívnak. Egy egyszerű válasszal most a páros belépőjegyed is megnyerheted!

Őszi kaktusz kiállítás a Füvészkertben

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a tövisekkel nem borított érdekes szürke testű bordázott kaktuszok az Astrophytumok, melyeket köznyelven csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is hívnak.

A nemzetség felfedezése a 18. században történt meg, innen erednek az első leírások is, és a kaktuszkedvelők lelkesedése e növények iránt az óta is töretlen; sőt a hat alapfaj és leírt változatai mellett, ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei. 

Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, és nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum-nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat, melyek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virágformákat és színeket képviselő egyedek is. Igazi különlegességként a kiállításon bemutatásra kerülnek a Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fánlakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k!

Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várjuk!

A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig!

www.kaktuszgyujtok.hu

Nyerj belépőjegyet az őszi kaktusz kiállításra!

A feltett kérdésre helyesen válaszolók között 5 db páros belépőjegyet sorsolok ki. A játék 2022. szeptember 5-én 21.59-kor zárul. A nyerteseket az általuk megadott email címen értesítem és nevüket itt a Viragotegymosolyert.hu oldalon is megjelenítem.

Sok szerencsét és jó szórakozást kívánok!

ELTE Füvészkert

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + 20 =